Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ректорът на ТУ - Варна: Проблемът с турските студенти е пагубен за висшето ни образование
Автор: Екип Varna24.bg 10:29 / 29.09.2012Коментари (3)2651
©
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Над 70 млн. лв. годишно ще губи България, ако секне потокът от чуждестранни студенти. За това алармира проф. Овид Фархи, ректор на варненския Технически университет.
Проблемът е най-вече със студентите от Турция, които през тази учебна година драстично са намалели. Едва 30 турски граждани са започнали обучението си в ТУ през 2012 г., докато допреди 3 години техният брой е достигал 1000.

От отлива страда не само учебното заведение, а и цялата ни икономика, категоричен е проф. Фархи. По официални данни, годишно от чуждестранни студенти в различни ВУЗ-ове в страната ни се вливат 70-80 млн. лв. - средства, които държавата губи, ако не реши спешно проблема.

Най-предпочитаните от чужденци висши учебни заведения у нас са Медицинска академия и двата технически университета - в София и Варна. Обучението е англоезично. Турският образователен регулаторен орган обаче (ЙОК) от няколко години създава проблеми на завършилите в България специалисти. Дипломите им не се признават автоматично, въведен е задължителен изпит, при който те да докажат знанията си в собствената си държава.

Според проф. Фархи това е в разрез с ратификацията от 2004 г. на договора в Лисабон, който касае взаимно признаване на дипломите от европейските държави. Турция също е подписала договора. Впоследствие ЙОК преразгледал решението си и започнал да проверява дипломите за инженерни специалности само от бивши социалистически държави. Така завършилите в нашата страна турски граждани не получават никаква гаранция, че образованието им ще бъде признато в собствената им държава.

Двама от студентите на ТУ Варна са дръзнали да съдят ЙОК и са спечелили делата, но по думите на ректора на ВУЗ-а, не всички завършили имат тази възможност.

Турската страна изтъква като причина за рестриктивното си поведение по отношение на българското образование съмненията си в истинността на издаваните в България дипломи. Проблемът ескалира през май тази година, когато турското посолство дава информация на правителството на южната ни съседка, че в България се фалшифицират дипломи.
Проф. Овид Фархи, който е ректор на един от най-засегнатите български университети, разказа пред Дарик, че няма нито една фалшива диплома, представена като доказателство. Данните на турското посолство били за една единствена диплома от Медицинска академия, в която самият студент е поправил няколко от оценките си.

"Факт е, че има определени кръгове в Турция, които искат да представят всички български дипломи като фалшиви", разкри ректорът на ТУ. Образователният ни министър Сергей Игнатов поел ангажимент пред съвета на ректорите да посети Турция до 15 август, но така и не го направил. Затова на пътуване сами се отправили проф. Овид Фархи и проф. Ваньо Митев, ректор на Медицински университет София и председател на ректорския съвет. В ЙОК те били посрещнати много студено, като визитата им дори щяла да се провали. Двамата ректори поискали да видят поне една фалшива диплома от български ВУЗ, но така и не им показали.

Ректорите на засегнати университети се надяват да има НОТА от българското правителство до Турция заради нарушения договор, но досега такъв документ не е изпратен.
Държавната субсидията за висшите учебни заведения не е достатъчна - тя е едва 50%.

"Ако изгубим турските студенти, след години няма да можем да осигуряваме качествено обучение. Проблемът с турските студенти е пагубен за висшето ни образование", категоричен е проф. Овид Фархи.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.09.2012 г.
0
 
 
Проблемът на турските студенти в България е, че тук идват тези с най-ниски възможности, които са се провалили на изпитите в Турция. Българските студенти не учат и следват само заради 5-те години купон, а турските и половината от това не правят. Дипломите им наистина са подарени. Лошото е, че Фархи е прав - ако турските студенти си заминат ще секне един доста добър приток на пари, който даваше възможности на университетите да покриват разходите си.
Aнонимен
на 29.09.2012 г.
0
 
 
Обучението в ТУ-Варна (и не само там) е меко казано некачествено и то не само за турските студенти. В Турция даже малко късно са се усетили, че зад българските дипломи не стоят реални знания. В случая турците дори подхождат доста дипломатично като заявяват, че студентите им се сдобиват с фалшиви дипломи у нас (ако се замислим и издадените от университетите ни могат да бъдат считани за фалшиви защото зад тях не стоят знания), а не наричат проблема с истинското му име - образованието в България не струва. И това ще продължава да е така, докато основната цел на университетите ни е да събират прекалено високи такси от чуждестранните студенти. И в същото време ректори, преподаватели, образователно министерство се държат неадекватно и твърдят, че проблем с българските дипломи няма и не могат да разберат изобщо за какъв проблем им говорят турците.
Aнонимен
на 29.09.2012 г.
0
 
 
Нормално да не им ги признават след като им се позволюва да преписват на изпитите за ТУ-Варна съм 100% сигорен виждал съм го с очитеси.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: