Ремонтират 3 войнишки паметника във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:34 / 11.03.2015
760
Три от общо единадесетте войнишки паметника във Варна ще бъдат ремонтирани тази година, съобщиха от дирекция "Култура и духовно развитие" към община Варна. Първият е Паметникът на граничаря, който е в изключително лошо състояние в резултат на частични ремонти, извършвани с евтини и некачествени бои и материали.

Стъпалото на върха на паметника, върху което е скулптурната композиция, е полуразрушено, надписите на плочите са напълно нечетими и трябва да бъдат позлатени отново. Квадратното стъпало с кръстовете, както и колоните са напукани, а мазилката е силно повредена. За ремонта на монумента общината отпуска 10 000 лева, очаква се допълнителна финансова подкрепа от министерството на отбраната, както и експертно сътрудничество от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Предстои ремонт и на паметника, посветен на Сръбско-българската война. За него са отделени 8 000 лева, предназначени за смяна на мазилката върху целия монумент. Спонсори ще се търсят за нова позлата на кръста върху лицевата страна на паметника. Такава е направена преди 18 години също с дарения.

Тази година завършва и започнатия в средата на миналата година ремонт на Паметника на приморци, загинали във войните /1912-1918г./, чиято връхна част беше в твърде лошо състояние, обобщават още от дирекция "Култура и духовно развитие".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време
ФКЦ-Варна с нов директор и ново име
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).