Решено: Ивайло Маринов е кмет на район "Аспарухово" във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:59 / 28.02.2024
3040
Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решение на Административен съд – Варна от 28 ноември 2023 г., с което е потвърдено решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) Варна за избор на Ивайло Маринов за кмет на район "Аспарухово“ - община Варна, избран на първи тур от  местните избори на 29 октомври 2023 г., съобщиха от пресцентъра на съда.

Решението е окончателно.

Административно дело е образувано по касационна жалба на кандидатите за кметове Красен Серафимов и Сергей Христов, които обжалват решението на първоинстанционния съд.

Върховните съдии споделят изцяло мотивите на първоинстанционния съд, с които е направен отказ за повторно преброяване на бюлетините във всички избирателни секции на територията на район "Аспарухово“, като са се позовали на материалната доказателствена сила на съставените от СИК протоколи и обстоятелството, че в Република България преброяването на бюлетините от гласуването се извършва единствено и само ръчно от секционните избирателни комисии след приключване на изборния ден, и повторно преброяване е допустимо само ако от процесните протоколи е видно, че съществуват спорове между членовете на СИК за резултатите от гласуването, какъвто не е настоящият случай. 

Относно възраженията на касационния жалбоподател за нарушенията, които твърди, че са установени от видеонаблюдението, върховните съдии споделят извода на първоинстанционния съд, че тези обстоятелства не могат да се отразят на законосъобразността на вота, след като в протокола липсват отразени възражения на членовете на СИК. Правилен е и изводът, че дори и всички недействителни гласове от секционните избирателни комисии в район Аспарухово, с изключение на СИК № 030605371, да бъдат счетени за действителни, без да са дадени за спечелилия кандидат, то обявеният за избран за кмет Ивайло Маринов отново би спечелил. 

Върховните съдии приемат, че формулираното в касационната жалба доказателствено искане за преброяване на действителните и недействителни бюлетини в подробно описаните СИК в район "Аспарухово, при което да бъде даден отговор на поставените от жалбоподателя въпроси, е недопустимо. Касационната инстанция може да се позове само на представените писмени доказателства и на установените от първоинстанционния съд факти. В тази връзка, върховните съдии са преценили като неоснователни оплакванията на касационния жалбоподател за допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила.

На 6 ноември двама кандидати за кмет на район "Аспарухово“ във Варна и кандидат за общински съветник оспориха пред Административния съд в града изборните резултати от първия тур на местния вот.

Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
26.03.2024 Съдът във Варна каза тежката си дума по жалбата на кмета на "Приморски"
11.03.2024 Избраха временен кмет на район "Одесос"
29.02.2024 Пореден провал с избора на временен кмет на район "Одесос"
29.02.2024 Избират кмет на район "Одесос"
26.02.2024 Съдът отхвърли жалбата на кмета на район "Одесос"
21.02.2024 След неколкочасови дебати: Район "Приморски" с нов кмет, но не и "Одесос"
Още новини от Новини от Варна:
Министърът на културата: Фестивалът "Варненско лято" е гордост за...
Във Варна ще бъде отново много топло през деня, следобед обаче ще...
Честито на варненци! Новата автогара в града отвори врати
Сигнал до Varna24.bg: Това е изключително опасно във Варна, липсв...
Вижте какъв гигант ще изникне скоро в центъра на Варна!
Изненада! ТХ не води по брой "пришълци" във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).