Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Решено: Общината и АПИ ще си сътрудничат за възстановяване на панорамния път Варна-Златни пясъци
Автор: Пламена Николова 11:57 / 14.04.2021Коментари (0)3387
©
Стъпка към възстановяване на панорамния път Варна – Златни пясъци, в участъка на свлачището "Трифон Зарезан“, беше направена днес, съобщиха от пресслужбата на общината. На извънредно заседание с голямо мнозинство Общинският съвет във Варна одобри подписването на споразумение между Община Варна и Агенция "Пътна инфраструктура“ за изграждане на пътя, който повече от 16 години е затворен. От държавната структура вече изразиха своето съгласие за сътрудничество с общинската администрация за преодоляване на проблема на местно, регионално и национално равнище.  

Към настоящия момент има изготвен идеен проект за "Възстановяване на път VAR 1082 в района на свлачище "Трифон Зарезан“. Изработени са два варианта – самостоятелно укрепване на пътния участък с пилотна силова конструкция и дълбоко фундирана мостова конструкция. Избраният вариант предвижда изграждането на естакада с дължина около 200 м, в зависимост от резултатите на инженеринговото проучване. Тази естакада ще бъде фундирана на дълбоко залягащи пилоти и щлицови стени, по която ще преминава двулентово пътно платно, велоалея, пешеходна алея и панорамна площадка в централната най-висока част. Поради факта, че свлачището е активно и условията се променят с времето, ще бъдат извършени нови геоложки проучвания, в резултат на които предложеният вариант  може да претърпи корекции. Финансирането на обекта ще е за сметка на Агенция "Пътна инфраструктура".

Община Варна се ангажира да предостави на АПИ за безвъзмездно ползване разработените към момента проектни материали. Освен това ще оказва съдействие на всеки етап на съгласувателните процедури и процедурите по изграждане на обекта. При необходимост Общината   ще извърши за своя сметка процедурите, осигуряващи теренното обезпечаване на обекта, включително и отчуждителните такива, както и ще издаде разрешение за строеж.

Агенция "Пътна инфраструктура" ще извърши необходимото за осъществяването на строежа. Държавната структура ще организира дейностите по провеждане на процедурите по избор на  изпълнител, на строителен надзор и др.

С  реализацията на проекта ще бъде възстановен международният път Е-87 от Варна до Констанца. Друг очакван положителен ефект е възстановяването на инфраструктурата в района, обслужваща около 3 000 домакинства, както и гостите и туристите в района. Негативното действие на свлачищните процеси ще бъде елиминирано. Ще бъдат изградени и нови зони за обществен отдих.

Към момента не съществува алтернатива на път I-9 Варна - Златни пясъци. В случай на аварийното му затваряне няма възможност за преминаване на специализирана техника – линейки, пожарна и други, от и към града. Затруднени са комуникациите за комплексите "Ривиера" и "Златни пясъци", както и за всички живеещи във вилната зона "Ален мак" и "Трифон Зарезан".

----------------------------








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: