Решено: Варна ще си вземе подаръка от държавата – 29% от акциите на Пловдивския панаир

Автор: Пламена Николова
Коментари (17)
16:06 / 04.08.2016
4303
Община Варна да придобие предоставените от държавата 16 314 400 броя акции, които са 29% от капитала на Пловдивския панаир, реши на днешното си заседание Общинския съвет във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Решението беше взето със 32 гласа "за", 5 "против" и 3 "въздържал се", след тежки дебати в зала "Пленарна".

В решението на МС за прехвърлянето на акциите се посочваше: "Прехвърлянето на акциите е свързано със стремежа да се създадат условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира, с цел привличането на инвестиции в България".

Да бъде върнато предложението за доразглеждане и подробен анализ предложи на колегите си общинският съветник Светлан Златев. Предложението му обаче беше отхвърлено.

Ивайло Митковски от своя страна заяви, че предложението повдига някои въпроси. Той попита дали има някой от администрацията на Община Варна, който да е поискал от МС тези акции и вземането на това решение. Дали това не е по предложение на хора извън общината, попита Митковски? 

Дали някой е направил правен и финансов анализ на дружеството, от което Варна ще придобие 29%? Защото това дружество има тежки финансови задължения и може да се окаже тежест за Варна, коментира Митковски. 

"Кметът добави, че акциите няма да бъдат разменени срещу собственоста на Търговския дом, т.е. дадени на Георги Гергов, а срещу какво ще ги разменим и как точно ще ги използваме?", попита още съветникът. 

Той поиска да знае още дали е вярно, че г-н Гергов дължи на местната хазна 0,5 млн.лв. от невнесени данъци и такси само за тази година.

Председателят на съвета Тодор Балабанов увери колегата си, че Община Варна не би трябвало да отговаря за каквито и да било задължения и няма да се натовари бюджета на града и варненци финансово. 

Съветникът Веселин Ангелов уточни, че според негова справка активите на Пловдивския панаир са 122,199 млн.лв., пасивите 49, 190 млн.лв., а резултата от 72, 904 млн.лв. говори за финансова стабилност на дружеството. 

Колегата му Григор Григоров пък каза: "Ако държавата ми предложи да придобия акциите на панаира като физическо лице ще откажа. От изказването на кмета става ясно, че това е с цел инвестиция, а не за размяна с Дупката. От отчета за финансовото състояние на дружеството към 31 декември 2015 г. става ясно, че същото това дружество има 45 млн.лв. кредити за 2015 г., докато през 2014 г. са били 37 млн.лв., т.е нарастват. Приходите от продажби са намалели от 17 млн.лв. на 11 млн.лв. Загубите за 2015 г. са в размер на 1,5 млн.лв. Още 4 млн.лв. са задълженията като в това число влизат данъци в размер на 1,5 млн.лв. и задължения за работни заплати и осигуровки на персонала в размер на 300 000 лв. 

Това дружество е със съмнителна репутация за мен и крехко финансово състояние. Прави впечатление прехвърлянето на 15 млн.лв. към свързани лица на г-н Георги Гергов през Слънчев ден АД и хотел "Ленинград". Пловдивския панаир се явява дружество, което предоставя авансови плащания и финансира други дейности на г-н Гергов. Ако то инкасира всяка година загуби как ще се погасяват лихвите и ще си плаща задълженията? Никак!", коментира Григоров.
Затова според него ставайки собственик на част от акциите един денОбщина Варна е се окаже в позиция да увеличава капитала, за да покрива загубите. 

"На харизан кон зъбите не се гледат, но това не е харизан кон", заяви още Григоров. Затова той призова колегите си да гласуват или против или да отложат гласуването за по-спокоен и мъдър анализ на ситуацията.

След него взе думата Марица Гърдева, която смята, че в съвета върлува заболяване като "избирателна политическа памет". 

Гърдева припомни как до скоро Варна искала държавата да и предостави безвъзмездно терен в Аспарухово, а сега отказва да си вземе акциите. 

"Колеги започнаха да се заразяват от един вирус и да четат като дявола евангелието. Аз ви призовавам да си получим подаръка", каза Гърдева.

В нейна подкрепа се изказа и общинският съветник Борислав Гуцанов, който е на мнение, че не трябва да се подхожда негативно към подобни сделки, след като Община Варна няма да има финансови ангажименти. 

Въпреки полемиката обаче мнозинството гласува Варна да стане партньор на Пловдив в панаира.


Виж коментарите (17)

Още по темата (53):
29.02.2024 Благомир Коцев с новина, която варненци чакат от четири десетилетия
09.01.2024 Кметът на Варна: Ще има широко публично обсъждане и дори местен референдум относно "Дупката"
02.03.2021 Експерт: Очакваме за Деня на Варна с публично обсъждане да бъде избран най-добрият проект за Дупката
22.10.2019 Запознайте се с Топ 3 предложенията на експертите и гражданите за Дупката
07.10.2019 Варненци не искат мол или хотел на мястото на Дупката! Ето какво е масовото желание
06.10.2019 Обявяват какво искат варненци на мястото на Дупката в центъра на града
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).