Решено: Варна връща акциите си в Пловдивския панаир

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
13:14 / 02.05.2017
3469
Варна връща акциите си Пловдивския панаир. Това реши на заседанието си днес Общинският съвет в града, предаде репортер на Varna24.bg

С решение на местния парламент от 4 август 2016 г. Община Варна беше собственик на 16 314 400 поименни безналични акции , представляващи 29 на сто от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД.

Във връзка с продължаване на действията за консолидиране на държавната собственост, считаме, че е необходимо Общински съвет Варна да даде съгласие за безвъзмездно прехвърляне от Община Варна на Държавата чрез Министъра на икономиката на акциите, обясни днес вносителят на предложението Марица Гърдева. 

Считаме, че държавата би защитила по-добре интересите на българските граждани за запазване и развитие на панаира, допълни общинската съветничка от ГЕРБ.

Гласуването не мина без дебати. 

"Когато 32 съветника гласуваха да придобием тези акции идеята беше да се изгради някакъв експо център до Спортна зала. Скритият замисъл беше да разменим собствеността си в Панаира за Дупката, която е собственост на Георги Гергов. С това си действие ние унизихме Варна и институцията Общински съвет", каза съветникът Чавдар Трифонов. 

"Когато преди девет месеца гласувахме това решение, много малко бяхме хората, които се обявиха против. Защото това си миришеше на явна далавера. Явно хубавите неща в живота стават за девет месеца като едно раждане. Радвам се, че стигнахме до правилното решение, въпреки действията, които го предизвикаха", заяви д-р Ивайло Митковски. 

Григор Григоров пък даде предложение Варна да върне 29% от акциите си в Панаира, но да поиска държавата да даде на Общинския съвет 16% от дела си във ВиК Варна, за да може съвета да упражнява по-добър контрол и взема правилните решения за това, което се случва във водното дружество. Изказването на Григоров беше провокирано от поскъпването на водата в морския град и зачестилите аварии. Въпреки, че предложението му бе подложено на гласуване, то не бе подкрепено от колегите му в зала "Пленарна". 

Припомняме, че до решението Варна да върне акциите си в Пловдивския панаир се стигна, след като изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Варна Иван Портних и на групата общински съветници на ГЕРБ, на сесията днес да обсъдят и приемат решение на Общински съвет - Варна за предоставяне безвъзмездно на Министерство на икономиката на акциите си от Международен панаир - Пловдив.


Виж коментарите (3)

Още по темата (53):
29.02.2024 Благомир Коцев с новина, която варненци чакат от четири десетилетия
09.01.2024 Кметът на Варна: Ще има широко публично обсъждане и дори местен референдум относно "Дупката"
02.03.2021 Експерт: Очакваме за Деня на Варна с публично обсъждане да бъде избран най-добрият проект за Дупката
22.10.2019 Запознайте се с Топ 3 предложенията на експертите и гражданите за Дупката
07.10.2019 Варненци не искат мол или хотел на мястото на Дупката! Ето какво е масовото желание
06.10.2019 Обявяват какво искат варненци на мястото на Дупката в центъра на града
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).