Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ресторантьори във Варна се спасяват от алергените с грозни менюта
Автор: Екип Varna24.bg 11:55 / 14.05.2015Коментари (4)1317
©
Илюстративна снимка
Варненски ресторантьори пускат грозни и невзрачни за клиентите списъци с алергените, които съдържат блюдата в менютата им. Това установи репортерска проверка на вестник "Черно море".

По този начин бизнесмените се съобразяват с изискванията, че всяко заведение е длъжно да публикува алергените в храните. Припомняме, че според европейските изисквания още от 13 декември 2014 г. ресторантьорите са длъжни да информират своите клиенти, ако артикулите съдържат общо 14 алергена. В списъка влизат соя, лактоза, мляко, ядки.

В известна пицария собственикът е направил на една страница списък с почти всички храни, които предлага, като щателно е описал и алергените. Страничката е с дребен шрифт и макар да е поставена на всяка маса, остава почти незабелязана от клиента, в сравнение с атрактивните реклами на питиета и промоции на ястия край нея.

Да, документът е неугледен, но си представете, че идвате в заведението, за да се отпуснете, да хапнете и пийнете с приятели на спокойствие, и ви се налага да четете за болести и алергени. "Става неприятно, нашата цел е да сме полезни на хората. Естествено, че ще изведа списъка с алергените от основното меню", аргументира се за "Черно море" мениджърът на пицарията.

Някои от заведенията, които и без това подновяват менютата си, са склонни да вкарат в основното и алергените. "Ще видим под каква форма ще стане това. Разбира се, ще спазим законите и изискванията, но и проверяващите трябва да влязат в положението на бизнеса, не бива да плашим хората, не може да оставаме без клиенти", каза за "Черно море" управител на механа.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нека да обърнем внимание и на другата гледна точка - тази на клиента, който няма алергии. Аз искам прегледно меню, а този, който има алергии може да си чете приложенията. Нали така? важното, че ги има.
Aнонимен
на 14.05.2015 г.
-1
 
 
Нека нашите министри погледнат меню в която и друга страна от ЕС-никъде алергените не са описани с нормален шрифт-или са означени с цифри и трябва да се търсят накрая на менюто,или са с много дребен шрифт.В случая рестораньорите са прави-който го е страх от мечки,не ходи на разходка в гората!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: