Ресторантьори във Варна се спасяват от алергените с грозни менюта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
11:55 / 14.05.2015
1321
Варненски ресторантьори пускат грозни и невзрачни за клиентите списъци с алергените, които съдържат блюдата в менютата им. Това установи репортерска проверка на вестник "Черно море".

По този начин бизнесмените се съобразяват с изискванията, че всяко заведение е длъжно да публикува алергените в храните. Припомняме, че според европейските изисквания още от 13 декември 2014 г. ресторантьорите са длъжни да информират своите клиенти, ако артикулите съдържат общо 14 алергена. В списъка влизат соя, лактоза, мляко, ядки.

В известна пицария собственикът е направил на една страница списък с почти всички храни, които предлага, като щателно е описал и алергените. Страничката е с дребен шрифт и макар да е поставена на всяка маса, остава почти незабелязана от клиента, в сравнение с атрактивните реклами на питиета и промоции на ястия край нея.

Да, документът е неугледен, но си представете, че идвате в заведението, за да се отпуснете, да хапнете и пийнете с приятели на спокойствие, и ви се налага да четете за болести и алергени. "Става неприятно, нашата цел е да сме полезни на хората. Естествено, че ще изведа списъка с алергените от основното меню", аргументира се за "Черно море" мениджърът на пицарията.

Някои от заведенията, които и без това подновяват менютата си, са склонни да вкарат в основното и алергените. "Ще видим под каква форма ще стане това. Разбира се, ще спазим законите и изискванията, но и проверяващите трябва да влязат в положението на бизнеса, не бива да плашим хората, не може да оставаме без клиенти", каза за "Черно море" управител на механа.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).