Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ресурсен център Варна празнува годишнина с концерт на 22 май
Автор: Пламена Николова 16:06 / 20.05.2022Коментари (0)1366
©
Ресурсен център Варна празнува 15 години от създаването си, припомня  Varna24.bg.

Регионален център за подпомагане и интегрирано обучение и възпитание на деца със специални образователни потребности / СОП / - Варна е в системата и на подчинение на Министерството на образованието и науката. От центъра канят деца и родители на 22 май от 17.00 часа на празник във ФКЦ-Варна.

Ето какво споделят от там в информация, изпратена до модията ни:

На 11.10.2006 г. се основава Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца със специални образователни потребности / СОП / – гр. Варна. Той се помещава в   сградата на  ПУ "Братя Миладинови",  в две класни стаи . Директор е г-жа Лидия Широкова – дългогодишен специалист  в СОУ за деца с нарушено зрение. Назначени са първите педагогически специалисти – трима специални педагози, двама психолози и един логопед, непедагогически персонал - директор, счетоводител и ЗАТС.

Ресурсният център – гр. Варна е създаден с цел да извършва консултативна, образователно-възпитателна, рехабилитационна и координираща функция. През тази първа година от създаването на Ресурсния център, специалистите широко популяризират  дейността и същността на ресурсното подпомагане чрез публикации в медии, обяви в образователни и  социални институции.  Провеждат се множество вътрешни обучения с практическа насоченост и работни срещи.

От 15 септември 2007 година  и всяка следваща година  специалистите, заедно със своите възпитаници в детски градини и училища празнуват основаването на Ресурсен център - Варна.

Деца със СОП има в много детски градини и училища. Много нови специалисти  се включват към екипа на Ресурсния център, разкриват се кабинети в учебните заведения. Провеждат се различни обучения тренинги – участия в конференции.

Традиция, поставена още от началото е ресурсните учители да подпомагат социализацията на децата със СОП, като ги включват във вътрешно-училищни мероприятия празници и тържества – драматизации, в  общуването с връстници .  За да се обогати жизнения опит и знанията на децата и учениците, от Ресурсния център се организират и провеждат общоградски мероприятия.

В началото на учебната 2017/2018 г директорският пост на РЦПППО е поет от г-жа Марияна Пантелеева -  психолог с дългогодишен стаж в СУ "Климент Охридски" – гр. Варна. През 2019 г.  РЦ – Варна взе участие в организираните от НАРУ обучения : Първа национална конференция, в гр. София и в "Зимна школа за приобщаване" в гр. Девин. Сключен е договор с Шуменския университет и студентите по специална педагогика и логопедия провеждат  практическите си занятия в РЦ.

От септември 2019 г. РЦПППО има нов адрес: бул"Сливница" 187-189, във втори корпус на Строителната гимназия /на петия етаж./ 

На 13.03.2020 г. поради обявеното извънредно положение в страната - РЦ преминава в дистанционна допълнителна подкрепа,  работа от домашна среда. Приема се успешно и това предизвикателство  - РЦ прави своя страница в ютуб и качва клипчета от дистанционната си работа. Психолозите осъществяват инициативата "Заедно е по-добре от сам" – за получаване на професионална психологическа подкрепа чрез консултации по телефона. Ресурсните учители използват времето за изработване на материали за работа, електронни работни листи, подготвят  модели, които да предложат на децата и родителите им, кукли за настолен театър  и др. Всяко занимание на специалистите е ценно и полезно за децата. Развитието на общата и фина моторика е приоритет на ерготерапевта  ни – г-жа Елеонора Георгиева.

Г-жа Станка Ангелова е дългогодишен рехабилитатор на слуха и говора, още от създаването на РЦ.  Тя допринася за подобряване на общуването  на децата със затруднения, доверен консултант. 

Голямо признание за професионализма на специалистите от РЦ през годините са поканите от Президента, , по случай 24-ти май на старши ресурсните учители: г-жа Анелия Радева и г-жа Венетка Стоянова, на г-жа Станка Ангелова – рехабилитатор на слуха и говора. През тази година покана за светлия празник от Президенството е отправена към г-жа Пламенка Николушева – зам. директор на РЦ – Варна, а  наградата на главен ресурсен учител Анелия Радева – грамота "Неофит Рилски" от Министерство на образованието е изключително ценна – тя е първият ресурсен учител от Варненска област, получил този висок приз!

Гордост за нас са постиженията на нашите възпитаници:

Валентина Веселинова Вълчанова – 15 години, седми клас от ОУ"Ст. Михайловски", гр. Варна, с ресурсен учител: Илияна  Митушева – носител на два бронзови медала -  по плуване стилове "кроул" и гръб. Бивш наш възпитаник Серкан Мехмед Бозаджи, 20 г.,брат на нашата колежка Хоштен Бозаджи, завърши СУ"Л. Каравелов" 12 клас, подпомаган от г-жа Румяна Стойкова бивш ресурсен учител от РЦ, работи към ЕПЛР в у-ще. Малката, но талантлива  Жанина Жекова, носителка на много грамоти от участия и наградена на  призови места в национални конкурси за рисунка .

А най-голямото удовлетворение за труда на специалистите в РЦ Варна са детските усмивки и неподправените благодарности на родителите/, изказани устно, по-рядко писмено за професионалната подкрепа при преодоляване на затрудненията на тяхното дете.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: