Риба във Варненското езеро измряла заради горещините

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:51 / 24.08.2015
795
По повод притеснителна информация в публичното пространство, относно мъртва риба във Варненското езеро, съвместен екип от експерти на РИОСВ - Варна, БДЧР - Варна и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС е направил съвместна проверка.

Направеният оглед не е установил брегови източници на замърсяване, нито изтичане на отпадъчни води от плавателни съдове в морето. Предполагаемата причина е свързана с високата температура на водата и ниското съдържание на кислород в нея, съобщават от РИОСВ-Варна.

Извършената на 20 август проверка е установила, голям брой измряла риба от вида попчета и писия с размер около 5-10 см. по цялото протежение на яхтеното пристанище. Някои от екземплярите са живи. Вследствие на настъпилия прилив в следобедните часове, част от измрялата риба е отнесена навътре в морето.

Взета е водна проба от водите в района по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати, общ фосфор и нефтопродукти. Резултатите се анализират в Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС). 

От контролираните показатели, към момента са налични данни за: pH = 7,91 (в нормите ),температура на водата = 25,8 °С, съдържание на кислород = 3,34 (под нормата). Резултатите по останалите показатели ще се очаква да бъдат готови на 26.08.2015 г., след приключване на анализа.

Според експертите, причината за измирането на рибата е високата температура на водата и ниското кислородно съдържание в нея.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).