Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Рибар се спасява по чудо
Автор: Екип Varna24.bg 13:59 / 06.12.2009Коментари (0)42967
© Стандарт
Георги Недев е един от малкото останали истински рибари, който живее и се ръководи от железни принципи, изковани с годините работа. Хижата му е насред селището Карантината до варненския квартал Аспарухово. Известен е в квартала и сред колегите си повече с прякора Гочара.

Най-романтичните му години са от времето, когато е един от първите спасители, придобили славата на плажни свалячи през лятото, наричани още гларуси.

Рибарлъкът е следваща крачка след годините му като спасител на плажа. Старите рибари започнали да го викат да удря по една ръка със спасителната лодка, когато теглят гриба. "Влизах навътре в морето, за да не се мокрят, опъвах мишци с тях и схващах занаята. Отначало ми даваха по някоя риба, но после се усетиха, че върша работа, и започнаха да ми отделят цял дял" - припомня си той.

Така се пристрастява към работата, че след време започва в "Черноморски риболов" и къта парици за някоя друга мрежа и инвентар. Държи ги в бараката на спасителите и с времето все повече затъва в рибарството.

Философията му за живота е формирана от старите бараби Янчо Дебелия и Карабибера, от които учи занаята, и от опита, придобит през годините. Сега има тайфа от десетина корави мъже, с които целогодишно лови риба на два малки таляна и с единственият останал край Варна гриб.

Стигал е до 200-300 кг трицона за едно денонощие. При такъв богат улов старите бараби казвали, че морето се е подквасило

"Някои казват, че от трицоната не се печели. Не е вярно, от всичко се печели, щом работиш. А когато уловът ми е повече, раздавам на хората. Пенсионерите идват, отделям една-две каси за тях, вместо да ги давам на матрапазите. Хората са благодарни и където ме видят, ме почитат. А колкото повече давам, повече ловя", коментира старият рибар.

Гочара обича кучета и коне. И сега в хижата му пазят две каракачански овчарки - 8-годишната Сара и нямащият 2 години Мечо. Денят му започва в рано сутрин със задължително влизане в морето. След като изтеглят мрежите, отиват при матрапазите, които изкупуват улова. Следва чистене и кърпене на мрежите, подготовка на лодките - и денят е кажи-речи свършил.

"Старите бараби, които бяха истински рибари, ме съветваха през ден - казва седнал на раздумка Гочара: - учи момче, за да не станеш калканджия. Не ги послушах. И не се оплаквам, защото явно люспата е била на задника ми, както казваха те."

Сега с една стара лодка за 1000 лева и такъми за още толкова човек може да си вади хляба. "Който иска да научи нещо от мен, е добре дошъл" - казва Гочара. - Не съм стиснат, морето не е мое, риба има за всички. Колкото уловят, халал да им е."

Той не е съгласен, че напоследък рибата е намаляла. Не е! Но рибарите станаха повече и уловът се разпределя, обяснява ситуацията той.

Стар турчин преди време му подхвърлил: "Дениз калабалък бе, Гочар", което означава, че и в морето вече има навалица

Вярно, сега има много моторници и джетове, които порят вълните и често късат мрежите. Но това не е болка за умиране.

Има богати рибари. Това са хората, които са затворили цикъла на производство с преработка на улова и пласиране на продукцията. Създават и заведения за морски деликатеси и така не стават жертва на прекупвачи и търговци.

Животът на рибарите е изпъстрен с всевъзможни случки и премеждия. Повечето от тях Гочара свързва с детството си, но е патил и в по-зрелите си години. Най-важното за рибаря е да влиза редовно в морето. Рибата къща няма и никой не може да каже кога точно ще се забие в брега. Имало е случаи, когато улавял доста, и то в дни, в които колегите му не помирисвали морето. От спечеленото трябва да се отделя за инвентар.

За него основните принципи в риболова са два. Първият, че сам в морето не се влиза, а вторият - че дори само след една ракия не трябва да се рискува. След употребата на алкохол човек става много смел и губи реална преценка, а морето не прощава такива грешки.

За него е закон да не влиза в морето на Никулден. Не само защото е празник. "Преди години на този ден влязох да вадя мрежи и едва отървах кожата. Тогава се зарекох, че ще зачитам покровителя на рибарите", обяснява той.

Братовчед e на Мамалев, снимат филм за него

В петък преди празника бе премиерата на филма за Гочара на режисьора Наско Киряков. "С него сме стари приятели и морето винаги го е водило тук. Затова ме изненада с предложението си да заснеме мен и рибарския живот. Не знам даже как се казва филмът, но ми е интересно да видя какво се е получило" - казва Гочара. Макар че няма костюм, той дойде на премиерата с най-хубавите си дрехи.

В Аспарухово знаят рибаря като устат, защото е първи братовчед на известния български комик Георги Мамалев. Майка му и бащата на актьора са брат и сестра. Родът им е от Гръцко и са наследници на стара фамилия Одисееви, обяснява Георги Недев.

Едно лято малкият Мамалев дошъл от село във Варна на плаж. Във влака видял, че ближат сладолед на клечка и се втрещил. Попитал леля си как може да се яде бръснарски сапун. В първия момент тя се озадачила, но после се досетила, че става въпрос за "Сладък скрежко", и въпреки немотията му купила.

"Още от малък беше артист отвсякъде, но да направим някоя беля го подучвах аз", признава си Гочара.

Рибена чорба: Колкото са рибарите, толкова са и рецептите. Аз слагам само едра риба. Глави в тенджерата не търпя. Морковите, лющянът (девесилът) и картофките са задължителни. Чорбата е най-вкусна с гости и приятели.

Шаран на фурна: Изчистваме един шаран от 1,5 кг. Подмазваме отвън и отвътре със сол, черен пипер и забучваме тук-там дафинови листа. В дървено масло запържваме 7-8 глави кромид (нарязан на едро) с малко сол, черен пипер и червен пипер. Слагаме шепа изкиснати сухи кисели джанки. Сипваме запържения лук в тепсия, отгоре туряме шарана, добавяме няколко дървени лъжици вода и хоп - във фурната. Можем да приготвяме така и други риби, но най-вкусен остава шаранът.

Кебап от сом на скара: Измива се и се нарязва на резени едно парче от сом. Посоляват се. Поръсват се с черен пипер и със сок от лимон. Оставят се да престоят около час. След това резените се набождат на шиш, като между тях се слагат дафинови листа, и се пекат на силна скара. Поднасят се поръсени с много магданоз и с парчета лимон. Не забравяйте хубавото вино.

Запеканка с риба: Избирате риба с малко кости - около 1 кг, и задушавате в 1 чаена чаша вода и 1 ч. ч. прясно мляко, поръсена с черен пипер. Докато е още топла, изчиствате от костите и напръсквате с лимонов сок. Задушавате отделно 200-300 г гъби, 3 - 4 кисели краставички, ситно нарязана целина, сол, черен пипер. В 2 супени лъжици краве масло запържвате 4 с. л. брашно, докато порозовее, изсипвате 1 чаена чаша кисело мляко и бъркате да стане гладка каша. Може да добавите и от рибения бульон. Нареждате в намазнена тавичка ред риба, ред гъби и краставички, заливате със соса, слагате девесил и печете като баница. Преди поднасяне, докато изваждате от фурната, ръсите настърган кашкавал където падне.

Задушен хек: Почиствате перките и ципата на рибата и нарязвате на колелца. Поръсвате със сол, червен и черен пипер и задушавате в сгорещено олио с чаша вино. Добавяте зърна бахар и дафинов лист. Преди да свалите от огъня, ръсвате девесил или копър и лимонов сок. Поднасяте хека с купичка лютика по врачански. Припомням какво съдържаше: задушени настъргани домати, счукани печени пиперки и лук, печен патладжан, чесън и много магданоз. Който обича, може да си сложи и люти чушлета.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: