Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Рибарите от Варна и страната продължават с протестите и днес
Автор: Пламена Николова 10:13 / 24.02.2017Коментари (0)852
Рибарите от Варна и колегите им от страната продължават с протестите в морския град и днес, предаде репортер на Varna24.bg.  

Втори пореден ден те ще се съберат пред сградата на Морска администрация във Варна, където се намира и местния офис на ИА "Рибарство и аквакултури".

След това е планирано шествие с автомобили да приключи пред рибарското пристанище в кв. "Аспарухово".

"Искаме да припомним, че проблеми има и чакаме тяхното решение. Към момента конкретното ни искане е смяна в ръководството на ИАРА. Видяхме, че няма промяна, изчакахме три месеца и нищо не се промени в работата на изпълнителната агенция. Ние искаме да има комуникация с бранша, да има разбиране. Не очакваме да ни подпомагат работата, но поне да има разбиране.

Основните проблеми на бранша след влизането ни в ЕС е новата политика, която е рестрикции и ограничения в риболова. Нещо, заради което ние търпим загуби. Искаме администрация с която да работим ръка за ръка.

Втори-трети месец корабите стоят от страха да влезнат в морето, за да няма санкции. Проблемите тръгнаха от есенния риболов. Едно грешно тълкуване на тогавашния министър на земеделието доведе до санкциониране на колеги, писане на безумни актове. Един такъв акт носи след себе си и наказателни точки, което е по европейските регламенти. Тези точки водят до спиране на кораба за определено време и невъзможност за улов на определен вид риби.

През годините отпаднаха доста колеги, нямаме и нови попълнения. Трудно е да привлечем млади хора. Всички мерки, които са към бранша, са за да се намали риболовното усилия. Хората дават за скраб корабите си, отказват се и намаляваме с всеки един ден.

Във Варна има около 50 големи кораба над 12 метра. Зад всеки един риболовец има по още няколко човека семейство, които разчитат на него. Със смяна в ръководството на ИАРА можем да тръгнем да решаваме проблемите. Сегашното не само не иска, а пречи.", коментира вчера Емил Милев, председател на Сдружение "Черноморски изгрев".

Хората от бранша са готови на ефективни стачни действия и блокиране на основни пътни артерии, ако исканията им не бъдат чути. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: