Рибарски кораб ще акостира в търговски център във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:53 / 30.06.2017
1329
Истинско рибарско корабче, което ни показва как да пазим живота в океаните, пристигна във Варна и на 1 юли ще акостира в Grand Mall. Интерактивната инсталация, снабдена с монитори за електронни игри и видеоклипове, принадлежи на природозащитната организация WWF България. Корабът ще бъде представен на варненци на 1 юли от 10:00.

За по-малко от половин век рибните запаси, използвани за храна от човечеството, са намалели близо два пъти. За същия период населението на Земята почти се е удвоило. Морските ресурси са от изключително значение за прехраната и търговията и днес сме в ситуация, в която два пъти повече хора зависят от два пъти по-малко риба за храна и доходи. Ясно е, че не можем да си позволим да изпразваме океаните от риба със същите темпове. Ако искаме морската храна да продължи да бъде част от нашето меню, е добре да я подбираме внимателно - така, че да сме сигурни, че рибата, която похапваме, е добита по устойчив начин. Какво означава това ли? Устойчив улов е този, при който не се лови повече, отколкото може да се възобнови по естествен начин.

Европейският съюз е най-големият вносител на морски продукти в света с около 24% от световния обмен. Така че би било голям успех, ако европейските потребители променят поведението си и започнат да избират устойчиви продукти.

WWF осъществява амбициозен проект в 11 страни членки на Европейския съюз, в опит да направи потребителите по-отговорни по отношение на социалните и екологичните последствия от потреблението на риба. Важно е да разберем, че всеки от нас с избора си на морска храна може да допринесе за опазването на рибните ресурси, които намаляват с зашеметяващи темпове.

WWF са издали потребителски наръчник, наречен Рибен буквар 2.0. В него по изключително достъпен начин се дават съвети как да се избира риба, уловена по начин, който не вреди на морските ресурси. Печатният вариант на наръчника е изключително удобен - побира се в портфейл, а електронният може да бъде открит на адрес riba.wwf.bg . Различните видове в Рибен буквар 2.0 са отбелязани с три цвята на принципа на светофара (зелено - препоръчваме, жълто - премислете и червено - избягвайте), както и един четвърти - син цвят, с който се отбелязват сертифицираните продукти, които са с доказано устойчив произход.

Призоваваме потребителите, когато избират риба, да търсят именно сертифицирани продукти или такива, отбелязани със зелен цвят в нашия наръчник. Това е важно, както за околната среда, така и за хората, чието препитание зависи от риболова. В световен план това са над 800 000 души, основно от развиващите се страни.

Рибен буквар 2.0 вече гостува веднъж в Grand Mall и бе представен с друга инсталация - макет на кит. Вярваме, че корабът също ще е изключително интересен за жителите и гостите на Варна, тъй като на борда му могат да се играят интересни образователни игри. Инсталацията ще остане до 16 юли.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).