Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Рибарски кораб ще акостира в търговски център във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:53 / 30.06.2017Коментари (0)1320
©
Истинско рибарско корабче, което ни показва как да пазим живота в океаните, пристигна във Варна и на 1 юли ще акостира в Grand Mall. Интерактивната инсталация, снабдена с монитори за електронни игри и видеоклипове, принадлежи на природозащитната организация WWF България. Корабът ще бъде представен на варненци на 1 юли от 10:00.

За по-малко от половин век рибните запаси, използвани за храна от човечеството, са намалели близо два пъти. За същия период населението на Земята почти се е удвоило. Морските ресурси са от изключително значение за прехраната и търговията и днес сме в ситуация, в която два пъти повече хора зависят от два пъти по-малко риба за храна и доходи. Ясно е, че не можем да си позволим да изпразваме океаните от риба със същите темпове. Ако искаме морската храна да продължи да бъде част от нашето меню, е добре да я подбираме внимателно - така, че да сме сигурни, че рибата, която похапваме, е добита по устойчив начин. Какво означава това ли? Устойчив улов е този, при който не се лови повече, отколкото може да се възобнови по естествен начин.

Европейският съюз е най-големият вносител на морски продукти в света с около 24% от световния обмен. Така че би било голям успех, ако европейските потребители променят поведението си и започнат да избират устойчиви продукти.

WWF осъществява амбициозен проект в 11 страни членки на Европейския съюз, в опит да направи потребителите по-отговорни по отношение на социалните и екологичните последствия от потреблението на риба. Важно е да разберем, че всеки от нас с избора си на морска храна може да допринесе за опазването на рибните ресурси, които намаляват с зашеметяващи темпове.

WWF са издали потребителски наръчник, наречен Рибен буквар 2.0. В него по изключително достъпен начин се дават съвети как да се избира риба, уловена по начин, който не вреди на морските ресурси. Печатният вариант на наръчника е изключително удобен - побира се в портфейл, а електронният може да бъде открит на адрес riba.wwf.bg . Различните видове в Рибен буквар 2.0 са отбелязани с три цвята на принципа на светофара (зелено - препоръчваме, жълто - премислете и червено - избягвайте), както и един четвърти - син цвят, с който се отбелязват сертифицираните продукти, които са с доказано устойчив произход.

Призоваваме потребителите, когато избират риба, да търсят именно сертифицирани продукти или такива, отбелязани със зелен цвят в нашия наръчник. Това е важно, както за околната среда, така и за хората, чието препитание зависи от риболова. В световен план това са над 800 000 души, основно от развиващите се страни.

Рибен буквар 2.0 вече гостува веднъж в Grand Mall и бе представен с друга инсталация - макет на кит. Вярваме, че корабът също ще е изключително интересен за жителите и гостите на Варна, тъй като на борда му могат да се играят интересни образователни игри. Инсталацията ще остане до 16 юли.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: