Риболовният сектор иска субсидии

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:34 / 09.09.2010
664
Да има субсидии за риболовния сектор ще настояват от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ. Решението е взето по време на управителен съвет и ще бъде изпратено като предложение до Министерството на земеделието и храните. Това съобщи изпълнителният директор на асоциацията д-р Йордан Господинов.

Той поясни, че става въпрос за европейска практика, която се прилага в почти всички страни-членки. Субсидира се уловът на риба, която е продадена в трети страни. Подобно подпомагане на бранша има и в Турция. Там за продаден килограм риба на външен пазар субсидията е 50 евроцента.

Членовете на асоциацията държат над 80 процента от вътрешния пазар и 90 на сто от износа на риба и рибни продукти. БГ ФИШ е създадена през 2002-ра година. От миналата година е национално представена асоциация.

По време на управителния съвет е решено още асоциацията да участва като колективен орган на международните изложения за риба, рибни продукти и техника в Брюксел, които се провеждат всяка пролет. През последните няколко години само една българска фирма е представлявала страната ни. Това е "Атлантик". Тази пролет фирмата се представи с мидите от плантацията край Приморско, които се отглеждат в екологичночисти води и с екзотичната риба барамунди. Тя се отглежда във ферма в Рибно пристанище в Бургас.

За финансирането на участието на наши производители на изложението в Брюксел ще се кандидатства с проект по Оперативна програма "Рибарство и аквакултури". Работата по проекта започва до дни. Ако той не бъде одобрен, ще се търси друг вариант за участие, каза още д-р Господинов.

Към БГ ФИШ тази седмица се присъединиха още над 50 корабособственици от Несебър.- Те станаха колективен член чрез сдружението си "Мена".

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).