Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Риголето" с Маестра Николета Конти във Варна – преживяване за естети
Автор: Екип Varna24.bg 16:11 / 26.10.2016Коментари (0)1207
©
На 28 октомври варненската оперна сцена предлага едно преживяване за естети с Вердиевия "Риголето", дирижиран от именитата италианка Маестра Николета Конти. Започнала кариерата си като асистент на великия Ленард Бърнстейн, тя е признат творец в световните музикални среди.
След провеждането на свой Майсторски клас преди две години в София, завършил с голям гала концерт, Маестра Конти идва за втори път в България за да дирижира една от любимите си опери.

За ролята на Джилда е поканена американката Алиана Габриели, която спечелва с тази роля конкурс за Метрополитън Опера. Великолепния солистичен състав оформят с коронни роли в своя репертоар солистите на Държавна опера Варна Венцеслав Анастасов (Риголето), Валерий Георгиев (Херцогът на Мантуа), Евгений Станимиров (Спарафучиле) и др.

"Винаги започвам подготовката си за оперния спектакъл от либретото, за да обхвана дълбоките връзки между текста и музиката. Това е много важно за драмите на Верди, чиято сила и красота преоткривам всеки път по нов начин. Известно е, че композиторът е работил много дълго върху всеки един от персонажите, докато намери точния инструмент, който да изрази конкретното душевно състояние на героя", разказва Маестра Конти. И продължава: "Ключът за добрия оперен спектакъл се държи от диригента. Той е длъжен да намери правилното темпо, да създаде творческа атмосфера за оркестъра и целия екип, като следвайки солистите, самият той да работи за тях. Диригентът трябва да намери баланса не само между компонентите в произведението, но и между хората, които заедно създават магията на оперния спектакъл. Аз много внимавам за този баланс. За мен най-важното е всички ние да се настроим на една и съща енергийна вълна, за да можем, вслушвайки се в себе си, да намерим есенцията на творбата и да я поднесем на зрителите така, че и те да бъдат заразени от същата емоция. Мисля, че всички ние, хората, трябва да се вслушваме повече в себе си. Това би било от полза не само за изкуството.

Харесвам различни творби и жанрове, но предпочитам драматични сюжети. Обичам да дирижирам Пучини, той е гений на оркестрацията. Моцарт ме кара да се чувствам, сякаш летя в пространството. Но Верди, Верди е нещо съвсем различно, това е моята музика. И се радвам, че ще дирижирам "Риголето" във Варна, с български музиканти и певци, които аз по принцип ценя, те са са добре приети в цял свят", изтъква Маестра Конти.

Роденa в Болоня, Николета Конти учи пиано, композиция и дирижиране в консерваторията "Джузепе Верди" в Милано и Музикалната консерватория "Джовани Батиста Мартини" в Болоня. Завършва музикална естетика, музикознание, литература и философия в Болонския университет. Усъвършенства диригентското си майсторство при Франко Ферара (Сиена), Леополд Hager (Залцбург), Ленард Бърнстейн, Сейджи Озава и Курт Мазур (Tanglewood). Маестро Ленард Бърнстейн я избира за свой асистент и я кани да направи своя диригентски дебют с оркестъра на Академия "Санта Чечилия".

Николета Конти е носител на множество награди, сред които първа награда за камерна музика "Città ди Стреза" и Наградата на Николай Малко за диригенти (Копенхаген). Тя е първата италианка, отличена с престижната награда за изкуства "Минерва", а през 2006 е удостоена от президента на Италия с почетното звание "Кавалер на Република Италия" за успехите си с най-добрите оперни театри и фестивали като Ковънт Гардън, Театро Комунале във Флоренция, Театро Комунале в Болоня, Росини Opera Festival и Фестивалът на долината Itria. Маестра Конти работи с Лучано Павароти, Ренато Брузон, Лео Нучи, Даниела Деси, Оркестър "Артуро Тосканини", Оркестър на Арена ди Верона, Оркестъра на Tanglewood Music Festival, Оркестъра на регион Тоскана, Унгарския симфоничен оркестър, Камерния оркестър на Болоня, Филхармонията на Щутгарт и др.

С Оркестъра на Ковънт Гардън, заедно с маестро Антонио Папано, записва CD и филма "Тоска", както и CD на "Трубадур" с Лондонския симфоничен оркестър. С "Мадам Бътерфлай" завоюва признание на Международния фестивал в Montepulciano, а неотдавна дирижира в Лисабон концерт с Ангела Георгиу.

Маестра Конти дирижира още Кралския филхармоничен оркестър на Холандия, Симфоничния оркестър на Израел, Хайдн Оркестър в Болцано, Верди Оркестър в Милано, Оркестъра на Театро Лирико в Каляри и др.
През 2009 е поканена да дирижира годишния концерт за Европейския парламент. Редовно чете лекции в Италианския културен институт в Токио. През март 2010 е номинирана за поста Директор на оркестровата дейност в Музикалното училище "Mary Pappert" към Duquesne University в Питсбърг. През 2016 дирижира "Лучия ди Ламермур" за Opera Sai Company в Токио и организира Международния майсторски клас за млади певци "Фиоренца Косото" в Болоня, за който бяха избрани 20 млади оперни певци от Китай, САЩ, България и Великобритания.

След "Риголето" във Варна на Маестра Конти й предстоят концерти с Оркестъра на Kuala Lumpur City Opera, Майсторски клас в Университета Putra и др.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: