Римска надгробна плоча откриха археолози във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:15 / 18.05.2020
4020
За първи път от 35 години при разкопки на древния Одесос, археолози откриха римска надгробна плоча, съобщава БНТ. Паметникът датира от края на 3 век, но е открит в насип с артефакти от различни епохи. Теренът, който археолозите проучват, е частен.

Римската плоча е била изработена за човек от средната класа, казват археолозите. Това личи по изобразените роби, качествения материал и дълбокия релеф на паметника.

"Представя така наречената сцена Погребално угощение. На нея обикновено е изобразен починалият, изобразен на легло, наречено Клине с масичка. С плодове и други ястия" разказва археологът Александър Минчев.

Насипът, където е намерена плочата, се намира до късноантична сграда с търговски функции и баня - още по-голяма и пищна от известните Римски терми във Варна. Археолозите смятат, че земетресение от 6 век е нанесло сериозни поражения на постройките и те са превърнати в сметище, където е бил захвърлен паметникът от 3 век.

"Този надгробен паметник би следвало да бъде някъде в некрополите, които са от централния площад нагоре, на запад. Но явно, че той по някакъв повод е бил взет от там и хвърлен", допълва Александър Минчев.

 

Откритието обаче е важно, защото е първото подобно от 35 години насам. Собствениците на терена имат желание мястото да се социализира, за да не бъде погребано славното минало на античния Одесос под нов слой камъни и бетон.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).