Рисково спускане разбули мистерията на С-34

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:47 / 02.09.2010
1124
Спускането до унищожената през Втората световна война съветска подводница С-34 е предизвикало много противоречиви чувства у водолазите, направили откритието, разказа председателят на сдружението "Блек Сий Дайв Одесос" Орлин Цанев. От една страна, те са изпитали силно вълнение, че са намерили последната, пета подводна лодка на Червената армия, потопена край българските брегове. От друга, е било тягостното усещане, че се приближават към подводната гробница на десетки моряци, воювали в името на отечеството си. Цанев разкри, че само по себе си спускането се е оказало твърде сложно заради разликата от около 18 градуса в температурата на водата на повърхността и на 35 метра дълбочина, както и заради силното подводно течение. Въпреки всички трудности те успели да заснемат част от находките, сред които рубката, перископът със серийния номер и стомилиметровото оръдие.

Варненският фотограф и водолаз разказа, че от години рибари са се оплаквали, че траловете им се късат в района, където е намерена подводницата, но досега не е правено предположението, че именно тя е причината за това. "Когато се спуснахме, видяхме следи от една истинска трагедия и зверски взрив, който е направил подводницата почти неразпознаваема", сподели Орлин Цанев. Той изказа голяма благодарност на сдружението "Черноморски изгрев", съорганизатор на експедицията, както и на Димитър Македонски, Ивайло Чавдаров, Пламен Петров, Мирослав Стойчев и капитана на моторен кораб "Лаврак", без които откриването на С-34 би било невъзможно. Цанев съобщи също, че очаква в бъдеще продуценти и спонсори да проявят интерес и да създадат поне документален филм за гибелта на съветската подводница, която беше забулена в мистерия почти 70 години.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
27.01.2012 Превръщат "Слава" в музей
01.11.2011 Изваждат първата българска подводница
01.11.2011 Край на родния ни подводен флот, спускат флага на подводница "Слава"
07.07.2011 Сформират инициативен комитет за изваждането на подводницата UB 18
06.07.2011 Подводницата, открита край нос Галата е българска?
24.09.2010 ВМС: Проучването на откритата подводница продължава
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).