Рисувани трупове пазят от катастрофи във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
16:20 / 31.05.2012
3016
На няколко места във Варна, където пешеходна пътека не е направена, но обичайно пресичат много хора, се появиха контури на човешко тяло, лежащо на асфалта. Кой е автор на рисунките в бяло, не е ясно. "Ако знам кой е човекът, който го прави, бих искал да му стисна ръката", коментира бургазлията Михаил Попов от фондация "Безопасни улици от Валя". Той посочи, че борбата с убийствата на пътя, което е каузата на организацията, не среща подкрепа от страна на Варненската община. "Явно и на други хора им е писнало от нехайството на местната администрация и е поел инициативата в свои ръце, но се крие, защото най-вероятно това е незаконно", допълни Попов. Той посочи, че преди време сред доброволците в "Безопасни улици от Валя" се появила идеята да се маркират всички места в България, където има загинал при пътен инцидент. "Искахме по някакъв начин да маркираме тези места, например с червена лента, за да може да се оказва психическо въздействие върху шофьорите и пешеходците и да се внимава повече на пътя", разказа бургазлията. Идеята не сработила, тъй като юридически се оказало, че е неизпълнима. "Казаха, че по този начин се нарушавала маркировката на пътя, което според мен е пълна глупост", коментира Попов. Може би някой е решил да прескочи правилата в името на човешкия живот. Преди време в интернет бил разпространен клип с места, където има поток от пешеходци, а на асфалта били изрисувани човешки контури в бял цвят. "Мисля, че този клип беше сглобен от кадри от няколко български града, където няма разбиране и нищо не се прави по въпроса, въпреки инициативите и вдигнатия шум", коментира Попов.

Бърза справка в нета показа, че автор на клипа, появил се преди няколко седмици, е No Name, който е загубил двама свои приятели в пътни инциденти. Той е известен с поп портретите си на известни българи, от продажбата на които се набират средства за бъбречна трансплантация на варненеца Мариан Георгиев. No Name заявява в един от клиповете си, че никога не ще научим името му и никога не ще видим лицето му.

Независимо кой е авторът, контурите във Варна ден след ден се умножават, а хората коментират, че макар и стряскащи, рисунките карат мнозина да се замислят - и когато пресичат, и когато са зад волана.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).