Родители, дарили органите на децата си в УМБАЛ "Св. Марина", получиха "Златна звезда"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:57 / 28.12.2016
5909
Проф. д-р Вилиян Платиканов, регионален координатор по донорство и ръководител на Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна връчи днес почетен знак "Златна звезда" и благодарствено писмо от Изпълнителната агенция по трансплантации на две семействата, които през ноември загубиха децата си, но взеха благородното решение да дарят органите им на други пациенти. 

Родителите на 7 годишно момче и на 15 годишно момиче, изпаднали в мозъчна смърт поради вродена малформация на мозъчните съдове, получиха почетно отличие и благодарности от екипа по трансплантации от университетската болница "Света Марина" във Варна.

Въпреки тежката загуба, близките вземат благородното решение да дарят органите и така момченцето дари живот на петима, а момичето на четирима тежко болни пациенти. Получавайки плакета, родителите благодариха на лекарите в "Св. Марина" и попитаха: "Как са трансплантираните пациенти?"

В благодарственото писмо, което бе връчено на близките се казва: "Мили хора, чрез донорството Вие дарихте не само живот, а надежда, копнежи, мечти... Дните, сезоните, годините минават, хората се раждат и умират. Някои оставят незабравим спомен, като тези, дарили частица от себе си. Техните имена не са записани в златните страници на историята, но оставят златна следа в съзнанието на хората с продължен живот и златна нишка в неписаната история на Доброто. С дълбока почит и поклон!"

През 2016 г. в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна благодарение на екипа на проф. Платиканов са реализирани успешно 7 донорски ситуации, които са дали шанс за нов живот на над 20 тежко болни човека.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).