Родители скочиха срещу скъпи ученически униформи в Четвърта езикова

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
12:57 / 05.03.2011
6511
Цял клас отказва да плати ученическите униформи, които въвежда Четвърта езикова гимназия във Варна. Родителите на 23-ма ученици от 8 "з" клас отказват да поръчат униформите за децата си, тъй като изборът на фирмата за ушиването им е направен без конкурс, а и цената от 74 лева за риза, пуловер и вратовръзка според тях е силно завишена. Изборът на "Виктория уникат", специализирана в производството на луксозни мъжки ризи и вратовръзки, се дължал единствено на факта, че собственичката на фирмата е майка на ученик от 12-и клас и член на училищното настоятелство, твърдят ученици.

В анкета на сайта на елитната гимназия първо са качени снимките на няколко вратовръзки и учениците от елитното школо са поканени да избират. Класните ръководители трябва да направят списък на предпочитанията на учениците и така да се избере аксесоарът. Малко по-късно се разбира, че всъщност учениците избират копче за балтон, тъй като от избор на вратовръзка се стига до избор на цяла униформа.
Това се случва в началото на февруари и само дни по-късно директорката Веселина Тотева съобщава на педагогически съвет, че резултатите от анкетата са изгубени. На 9 февруари е свикана родителска среща за униформите, които се въвеждат само за ученици от осми до десети клас, въпреки че в гимназията се учи до 12-и клас. Родителите според обясненията на директорката Тотева трябва да закупят поне по един комплект, защото униформата е задължителна. Без отговор остават въпросите как е избрана фирмата и защо цената е толкова висока, разказва Лора Костадинова, майка на ученик от 8 "з" клас. Няма обществена поръчка, както се изисква за поръчки над 10 000 лева, а това отговаря и самата директорка на въпросите на родителите. Цената на ризата е 30 лева, пуловерът с емблема - 31,50, а вратовръзката струва 12,50 лв.
Щом ние ще плащаме униформите, е редно да ни питат. Дали цената е по джоба на всяко дете? - пита Костадинова и заявява, че с една риза и един пуловер не може да се изкара цяла учебна година. Майките на осмокласниците си правят труда и разбират, че в други варненски училища униформите са на цени между 47 и 55 лева.

Никой до момента не издал касов бон за платените пари и за това сме алармирали НАП. Това обяснява Лора Костадинова. Със скандала за униформите в елитната Четвърта езикова гимназия вече са запознати и в просветното министерство.
Директорката Веселина Тотева, с която "Монитор" се свърза, реагира остро на въпросите. Когато вие сте директор на тази гимназия, вие ще решавате! - каза тя.
Имахме проверка от инспектората, има констативен протокол, но в него няма отбелязани нарушения, твърди Веселина Тотева. Нямаме задължение да обявяваме обществена поръчка, а договорът с "Виктория уникат" е сключен с училищното настоятелство.



Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).