Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Родители скочиха срещу скъпи ученически униформи в Четвърта езикова
Автор: Екип Varna24.bg 12:57 / 05.03.2011Коментари (5)6418
©
Цял клас отказва да плати ученическите униформи, които въвежда Четвърта езикова гимназия във Варна. Родителите на 23-ма ученици от 8 "з" клас отказват да поръчат униформите за децата си, тъй като изборът на фирмата за ушиването им е направен без конкурс, а и цената от 74 лева за риза, пуловер и вратовръзка според тях е силно завишена. Изборът на "Виктория уникат", специализирана в производството на луксозни мъжки ризи и вратовръзки, се дължал единствено на факта, че собственичката на фирмата е майка на ученик от 12-и клас и член на училищното настоятелство, твърдят ученици.

В анкета на сайта на елитната гимназия първо са качени снимките на няколко вратовръзки и учениците от елитното школо са поканени да избират. Класните ръководители трябва да направят списък на предпочитанията на учениците и така да се избере аксесоарът. Малко по-късно се разбира, че всъщност учениците избират копче за балтон, тъй като от избор на вратовръзка се стига до избор на цяла униформа.
Това се случва в началото на февруари и само дни по-късно директорката Веселина Тотева съобщава на педагогически съвет, че резултатите от анкетата са изгубени. На 9 февруари е свикана родителска среща за униформите, които се въвеждат само за ученици от осми до десети клас, въпреки че в гимназията се учи до 12-и клас. Родителите според обясненията на директорката Тотева трябва да закупят поне по един комплект, защото униформата е задължителна. Без отговор остават въпросите как е избрана фирмата и защо цената е толкова висока, разказва Лора Костадинова, майка на ученик от 8 "з" клас. Няма обществена поръчка, както се изисква за поръчки над 10 000 лева, а това отговаря и самата директорка на въпросите на родителите. Цената на ризата е 30 лева, пуловерът с емблема - 31,50, а вратовръзката струва 12,50 лв.
Щом ние ще плащаме униформите, е редно да ни питат. Дали цената е по джоба на всяко дете? - пита Костадинова и заявява, че с една риза и един пуловер не може да се изкара цяла учебна година. Майките на осмокласниците си правят труда и разбират, че в други варненски училища униформите са на цени между 47 и 55 лева.

Никой до момента не издал касов бон за платените пари и за това сме алармирали НАП. Това обяснява Лора Костадинова. Със скандала за униформите в елитната Четвърта езикова гимназия вече са запознати и в просветното министерство.
Директорката Веселина Тотева, с която "Монитор" се свърза, реагира остро на въпросите. Когато вие сте директор на тази гимназия, вие ще решавате! - каза тя.
Имахме проверка от инспектората, има констативен протокол, но в него няма отбелязани нарушения, твърди Веселина Тотева. Нямаме задължение да обявяваме обществена поръчка, а договорът с "Виктория уникат" е сключен с училищното настоятелство.



Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Лилия Славова
премахни филтъра

0
 
 
Какво толкова се оплаквате, колко смятате, че струват униформите в Руското. Ризата, която е задължителна е все едно направено от покривка в работническия стол преди 20 г., жилетката една раздърпана, а като видя момичетата с тези вратовръзки /незнам от къде дойде тази мода/ лошо ми става. Нека имат униформи, но да са наистина красиви и качествени!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: