Родители в ужас от цени на помагала

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:41 / 25.09.2012
1862
Санкции и дори уволнение очакват тези учители и директори, които постоянно изнудват ученици и родители за допълнително финансиране на училищата. Независимо дали става въпрос за боядисване на стаите, касетофон или DVD, ръководствата можели да разчитат единствено на доброволно спонсорство, а не да принуждават социално слаби семейства да плащат непосилни суми. Освен това учителите нямали право да боравят с финансови средства. Това припомни зам.-кметът по образованието Коста Базитов, който се включи в пресконференция на образователния синдикат към КТ "Подкрепа".

Парите за образование да се увеличат от 3,2% на 4% от БВП през 2013 г., съобщи специално по случая председателят на синдикат "Образование" Юлиян Петров. По думите му браншовиците ще настояват за повишение с 15% на единния разходен стандарт на ученика. Според Петров новият просветен закон може да бъде приет до месец-два. Притеснителните моменти в него били целодневната организация на учебния процес, която изисква повече класни стаи, както и фактът, че средствата за това не са от единния разходен стандарт, а се разпределят чрез Министерския съвет от европейски програми. В тази връзка трябвало да се помисли за оптимизиране и намаляване броя на учениците в паралелките.

От синдиката предвиждат и глад за учители, тъй като младите преподаватели тази година били едва 300. Става въпрос за 25 - 27-годишни кадри, уточни той. Петров също подчерта, че след като на ученик се полагат по 1570 лв., настоятелствата не би трябвало да очакват родителите да им бъдат спонсори, както и че трябва да се търси баланс. За това ще се иска и увеличение на бюджетните средства от държавата.

Родители в ужас от цени на помагала

От 50 до над 100 лева трябвало да се бръкнат още от първия учебен ден семействата на ученици от 4-ти до 7-и - 8-и клас. Ставало въпрос както за учебни тетрадки, така и за чуждоезикови комплекти. На някои родителски срещи дори било уточнено, че скъпите учебници не бива да бъдат преснемани, за да не последват санкции от министерството. Какво да се прави, държавна политика, коментират дори самите синдикати.

Чакаме да си купим по-евтини комплекти, казва дванадесетокласник, докато чака пред книжарница за втора употреба. Излизало по-евтино поне 50%. Някои учители проявявали разбиране и не настоявали за определени издателства, с които да си делят парите. Дори сами изпращали децата, където е по-евтино. Почти никой не купува нови, коментират Мария Христова и Йоанна Стоянова от Първа езикова гимназия. Подкрепя ги и Мирослав Диков от същото школо.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Във Варна: Военноморските сили почетоха паметта на загиналите за ...
Кметът на Варна: Театралният фестивал "Варненско лято" утвърждава...
Кметът Коцев почете Христо Ботев и загиналите за свободата на Бъл...
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...
Министърът на културата: Фестивалът "Варненско лято" е гордост за...
Във Варна ще бъде отново много топло през деня, следобед обаче ще...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).