Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ромите от Гъбената махала си харесаха поляна за нови къщи, не искат да се махат
Автор: Екип Varna24.bg 12:16 / 07.03.2014Коментари (7)3252
© Народно дело
Събарянето на циганските къщи в покрайнините на "Владиславово" няма да сложи край на Гъбената махала, а само ще смени мястото. Дори постройките да бъдат принудително бутнати с багери, обитателите им вече са си избрали къде да ги вдигнат наново.

"Вижте каква хубава поляна има горе, като ни съборят къщите, там ще ходим", усмихват се ромите, заплашени да останат без покрив над главите си. Личи се обаче, на много от тях изобщо не им е до смях. Въпреки очевидната мизерия, калта, свободно разхождащите се из махалата прасета, за някои това е единственият дом, който са имали или могат да си позволят.

"Казват ни: "Да си ходи всеки откъдето е дошъл". Аз не съм дошъл тук от някъде, аз съм роден и живея тук вече 30 години", обяснява Ангел. Той е категоричен, че никой от махалата няма намерение да си тръгне доброволно, а и няма къде да отиде.

Ромите са готови да приемат различни варианти на решение, което да ги остави там, където вече са се установили. Те са готови да платят на собственика на частния имот, на който са разположени бараките им. Осигурили са си и адвокати, които да защитават интереса им. Въпреки това прогнозите не са особено обнадеждаващи, защото въпросът далеч не се свежда само до плащане. С помощта на юристите обитателите на Гъбената махала провели среща с кмета на район "Владислав Варненчик" и със собственика на имота, разказаха участници в нея. Там им било обяснено, че махалата просто не може да продължи да съществува с настоящия си вид - без ток, без вода, без канализация. Ромите обаче изглеждат убедени, че изселването от мястото, което смятат за свое, може да се размине. За някои от тях всеки друг вариант изглежда просто недопустим.

Ядосана ромка: "На сирийците дават блокове, на нас - не"

"Като видя, че идва багерът, ще взема едно въже и ще се обеся, ей! Истина казвам пред Бога!", емоционално се кълне Гинка, за която събарянето на бараката й значи да остане буквално на улицата. Другите жени от махалата не стигат чак до такива крайни изказвания, но и те се чувстват доста отчаяни. Признават, че все пак са готови да се изместят с многобройните си деца, но само ако им бъдат осигурени някакви жилища.

"Как може за сирийските бежанци да намерят блокове, а за нас, българските цигани, да няма жилища и да ни събарят?", възмущава се на висок глас една от жените. Тя не пропуска да отбележи, че зададат ли се избори, отношението към махалата веднага се променя. "Дават по 20 лв. и водят и неграмотните да гласуват", обяснява жената, която предпочете да не си казва името. Самата тя с гордост декларира, че въпреки тази съблазнителна агитация никога не била упражнила правото си на вот.

Докато възрастните обитатели на махалата са разтревожени, децата, които шляпат в калта и локвите, сякаш изобщо не ги е грижа. Дори и те повтарят: "Ако ни съборят, пак ще строим", думи, които родителите им повтарят непрестанно. Според "кореняка" от Гъбената махала Ангел там живеят над 100 деца.

Планът за оцеляване на Гъбената махала е пределно ясен - никакво отстъпление пред багерите, а ако в крайна сметка те минат през постройките - изнасяне на палатки и шатри на поляната над махалата. И после - всичко отначало. "Ако имаш пари, къщата можеш да я вдигнеш и за два дни. Ако нямаш - тухла по тухла, тухла по тухла, четири-пет месеца отиват", обяснява баща на шест деца. Естествено обаче, в строителството се включват и всички съседи, за които е напълно нормално да помогнат, когато някой изпадне в нужда.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 20
28.09.2014 »
07.08.2014 »
04.08.2014 »
22.07.2014 »
21.07.2014 »
18.07.2014 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.05.2014 г.
0
 
 
На вас вие много лесно да говорите отстрани нали? Но не знаете какво преживяват те , защото се мислите за нещо повече от тях. Ако бяхте на тяхно място в такава ситуация НЕ ЩЕ КРАДЕТЕ ЩЕ УБИВАТЕ. Добре казвате да се изселят на 100 км от Варна , но ако всички мислят така то значи няма да има хора в България. Преди да си отворите устите помислете добре какво ще пишете. В едно сте прави нека се намери работа че да не крадат, а да работят като граждани.
Aнонимен
на 08.03.2014 г.
0
 
 
Браво на кмета на Владиславово Н.Михайлов,дано ги изселят минимум на 100км .от Варна ,защото тази напаст от сутрин до вечер краде,разбива мази,разбиват и крадът коли,крадът капаци на шахти,жици,тераси,под предлог ,че чистят мази и ап. сновът от Почивка до Аспарухово .Целият град е пламнал от тях.
Aнонимен
на 08.03.2014 г.
0
 
 
ДА ИМ СЕ СЪЗДАДЕ РАБОТА И ДА РАБОТЯТ.ДА ПЛАЩАТ ДАНАЦИ,ТОКА СИ,ВОДАТА,НАЕМИТЕ СИ.НЕ САМО ДА КРАДЪТ И ВСИЧКО ДА ИМ СЕ ОПРОЩАВА ЗАЩОТО СА ЦИГАНИ.
0
 
 
паразити... една стотинка данък не са плащали през живота си, но претенции безкрай....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: