Ромски квартал за пример: Престъпност няма, а улиците са чисти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:10 / 21.08.2015
1178
Как изглежда ромският квартал в близкия град Каварна? Жителите му се гордеят, че живеят на място с облик на модерно европейско градче. Там къщите са газифицирани, а практиката да не се плаща ток и вода просто да не съществува, предаде БНТ.

В ромския квартал на Каварна всичко е различно. Тук кражби няма от години, улиците са асфалтирани, къщите са големи и чисти, всички работят. Това не се постига с магическа пръчка, а с много усилия, казва Радослав Радославов, здравен медиатор в общината.

Благополучието тук не е резултат от програми за субсидирана заетост. В повечето семейства в квартала поне един работи в Полша и това им позволява да поддържат висок стандарт на живот.

"Ние си работихме и в България, ама бяха отворени фабриките, имахме си работа", споделя Надя Русева.

Най-важно е децата да посещават детска градина, да започнат образованието си от малки и да завършват успешно училище, разказват хората. Затова в началото на септември социални работници ще правят обход в квартала за записване на ромските деца в забавачка.

"Ние стоим тука по три,четири месеца. Минимално хиляда евро на месец значи с моето семейство ток плащаме, това друго, позволяваш си спокойно да живееш", коментира Евгени Русев.

На 11 ноември, на национала среща в София здравни медиатори ще споделят своя опит как са постигнати такива добри резултати в интеграцията на ромите от Каварна.

 


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).