Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Росен Германов с изложба икони в Градската художествена галерия на Варна
Автор: Пламена Николова 12:54 / 02.06.2021Коментари (0)1653
Един варненски художник, посветен на каноничната традиция на българската икона, ще подреди над 25 свои работи в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна. Поводът е 60-годишнината на автора - Росен Германов, популярен в града като Даскала. Той е приготвил колекция от над 30 икони, създадени предимно в последните години с няколко акцента отпреди 10 години, когато непредвидени обстоятелства осуетяват предвидената за 50-годишния му юбилей изложба, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

Росен Германов е утвърден зограф, обичан учител и е популярен в последните години с ентусиазма, който влага в разработването на галерия "Палитра“ във "Владиславово“, където продължава да свързва хората от варненския квартал с изобразителното изкуство. Неговите творчески интереси са в много области, но иконата е над всички.

В дните на подготовка на своята изложба в Градската галерия на Варна, художникът сподели:

"Тази изложба трябваше да се случи преди 10 години, затова запазих за нея някои от тогавашните работи. И много нови, сред тях е и голямата икона на св. св. Константин и Елена. Животът така се е завъртял за мен, че всичко се движи около иконите. Още като десетокласник имах интерес към тях, към тревненската школа, а от 1991 г. във Вулкан започнах по-сериозно да се интересувам и от технологията, и така е досега. Иконите, които представям в тази експозиция, са с различна трактовка на лицата. В иконописта има повече от шест различни начина на изграждане на лица и одежди – това са стиловете според епохите и местата, където се създават иконите. Аз и днес с всяка икона проверявам колко са ми силите и възможностите, но от позицията на познаване на цялата технология – позлатяване, гравиране, релефи – все елементи, които обогатяват иконата, дават ѝ тържествен вид. Търся това, което е най-доброто за тази икона, търся синтез в стила и орнаментиката. Голяма част от моите работи са с резбовани рамки – правя си ги сам и винаги ги съобразявам с иконата и стила. Избирам орнаментите и си ги обработвам. И дъските си подготвям сам, като следвам класическата технология – от дъската до фирниза, рисувам с яйчна темпера с 5-7 ръце грунд и междинни шлайфания – така, както са го правили преди 500 години.

Прозвището ми е Даскала, работата ми с деца ме учи на търпение, а работата с иконата освен търпението ми дава и вътрешно спокойствие. Иконите са основната сфера, която ме изразява най-добре, но правя и запазени знаци, шрифтове, илюстрации, даже и проект за монумент съм правил с мои колеги. Викат ми Даскала, защото в един спор с колегите във Вулкан се оказа, че аз, един от най-младите, съм с най-дълъг стаж като учител. От тогава ми излезе името Даскала.

Аз съм религиозен човек. Преди време – през 2008 г. с колеги издадохме една книга, в която всеки трябваше да напише послание, и ето това беше моето послание: "България е християнска държава, а всяко християнско семейство по традиция трябва да има икона. Във всяка българска къща трябва да има икона.“

Изложбата на Росен Германов се открива на 4 юни от 18:00 в Градската художествена галерия на Варна. Ще остане експонирана до 18 юни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: