Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ръководителят на ВОС: Изграждането на нова Съдебна палата е в полза на хората, бизнеса и имиджа на Варна
Автор: Пламена Николова 09:12 / 23.10.2018Коментари (1)4760
© Varna24.bg
Вземането на спешно решение за изграждането на нова Съдебна палата би било от полза за хората и бизнеса в града, както и за имиджа на Варна. Това сподели в интервю за Varna24.bg административният ръководител на Окръжен съд – Варна, Марин Маринов.

- Г-н Маринов, във Варна предстои важен форум за магистратите. Кои ще са акцентите в него?

- Акцентът на работното заседание на ВСС ще бъде свързан с вековния  проблем с липсата на Съдебна палата, в която да се осъществява правораздаването в града.  Може да звучи невероятно, но първите инициативи за решаване на сградните проблеми на правосъдието датират от 1913г. От тогава насам са правени сериозни опити, предприемани са различни инициативи, четири пъти е правена "първа копка“ като символично започване на строителни дейности по изграждане на Съдебна палата, но резултат няма.

Ще бъде ли взето решение за изграждането на нова съдебна палата в града? Защо до момента всички проекти се провалят?

- Вярваме, че вземането на такова решение ще стане скоро. Би било от полза за хората и бизнеса в града, както и за имиджа на Варна. Необходимо е обаче, да се предпазим от свръхочаквания.  Наясно сме, че за да се стигне до вземането на такова решение са необходими много съгласувания и добра воля, както от страна на юридическата общност в града, която е пряко засегната от абсурдните условия на работа в съдебните институции, така и от подкрепата на  местните и централни органи на властта.  На този етап имаме декларирана подкрепа от местната власт.

Относно причините за проваляне на всички досегашни опити е безсмислено да ги изброяваме. Все нещо или някой е пречел. Но нека оставим неудачите в миналото и да се насочим към новите възможности.

При какви условия работят магистратите в момента във Варна и какво  още трябва да се направи за подобряване условията им на работа и ефикасността от решаване на делата?

- Важно е да отбележим, че нито една съдебна институция във Варна не се помещава в сграда, проектирана и строена за осъществяване на правосъдна дейност. При генералната липса на нормална база, проблемите идват един след друг. За да бъда по-конкретен, ще отбележа, че в съдилищата липсват достатъчно на брой и големина съдебни зали; в нито един съд във Варна няма зала, която може да побере повече от 30 човека, едновременно, без това да им създава дискомфорт. Особено тежък е този проблем в Окръжния съд, в който при щат от 70 съдии има общо три помещения, пригодени за съдебни зали,  в които може нормално да се правораздава. Но често се разглеждат дела с висок обществен интерес и с голям брой участници в съдебния процес. Производствата са дълги и продължават понякога с дни, което блокира работата на останалите съдии и забавя другите дела. Справянето е с цената на много компромиси и лични усилия, което винаги създава напрежение и недоволство у хората, които искат тяхното дело да се разгледа по-бързо. Това е желанието и на съдиите, но поради липсата на зали ефектът от много техни усилия се губи.  В Окръжния съд две подземни помещения са пригодени за съдебни зали и в тях се гледат постоянно  дела, което нормално води до неприятни асоциации, освен че създава поредица неудобства.

В нито един от четирите съда няма адвокатска стая, в която защитниците да се запознаят на спокойствие с делата, да се срещнат с клиентите си или да си облекат тогата. Няма никаква възможност да се отделят пространства, поради простата причина, че всички налични такива, в това число и в коридорите, са усвоени, като са превърнати в деловодства и фронт-офиси. Съдиите работят масово по 2-3 в кабинети, а служителите се намират в още по- нездравословни условия, принудени да се трудят по 5-6 души, в тесни пространства, предназначени за не повече от 1-2 човека. Създадохме някакви удобства за достъп на хората в неравностойно положение, но сме наясно че сме в дълг и към тази социална група.

Нерядко пропускаме темата с ефективността на разходите. В момента съдебните институции в града се помещават в 5 сгради, което води до ненужни разходи. Едно е да се отоплява, осветява и охранява една сграда, друго е да са пет. Уж евтиният вариант със спестяването на средства за строеж на Съдебна палата е всъщност много по-скъп през годините. Много по-добро за хората и евтино за държавния бюджет е да се проектира и построи Съдебна палата, която да е предназначена за правосъдие, да е на комуникативно място за варненци и посетителите на града, както и да дава възможност за достъп на всички.

Благодарение на усилията и инициативността на ръководителите на институциите, се правят опити условията на работа да се подобряват всяка година, но докато разходите са значителни, ефектите са козметични. Процесуалните правила се променят непрекъснато, като целта е бързина и ефективност на производството. При изчерпаните възможности на материалната база, няма никакви условия за модернизация и съобразяване с новите изисквания. А предстои продължаване на процесите на дигитализация и въвеждане на електронно правосъдие. В сегашните наши условия това просто няма как да се случи в град Варна.

Има ли текучество на кадри при вас? 

- При съдиите текучеството е в рамките на нормалното и се дължи най-вече на механизма за кариерно израстване. В последните години Окръжен съд редовно работи с незапълнен щат, като командироването е основно в Апелативен съд Варна и Районен съд Варна, докато командироване при нас се случва само по изключение. Естествено това води до по-голямо натоварване на окръжните съдии, които продължават да правораздават качествено и в срок. В кръга на шегата : "Всяко зло е за добро“, защото ако целият щат на съда се запълни едновременно, няма да има работни помещения за всички магистрати.

Текучеството при служителите е все по-често явление. Въпреки относителната сигурност, която дава работата в съдебните институции, само за последните два-три месеца четирима дългогодишни служители, в извънпенсионна възраст, подадоха предизвестия за прекратяване на трудовото правоотношение . Намират си друга работа  по-спокойна или по-добре платена, или и двете. Постоянен факт в последните години, че от всички съдилища в страната, Окръжен съд Варна е най-зле обезпечен със служители и има най- ниското съотношение на служители към брой съдии. Не че ако получим право да назначим нови служители, има къде да ги настаним.

Какво сочи статистиката за броя на делата от началото на годината?

- Като цяло делата пак започнаха да се увеличават, особено това важи за гражданските и търговските спорове.  За това има и обективни причини. Така например с последните промени в ГПК цели групи застрахователни случаи няма да бъдат подсъдни на съдилищата в София, а ще се разглеждат в другите съдилища, което допълнително ще ни натовари и тези във Варна ще ни изправи пред нови предизвикателства с бързина на правосъдие и ще постави остро проблема с липсата на адекватна сграда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ама този човек, защо гледа така, като побъркан!?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: