Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Русия търси потънали кораби в Черно море
Автор: Екип Varna24.bg 08:20 / 17.07.2015Коментари (0)796
© Черно море
Кораб със специално хидрографическо оборудване на Министерството на отбраната на Русия ще извърши мисия по откриването на потънали плавателни съдове на Черноморският флот в Черно море, съобщи money.bg. Мисията ще започне на 17 юли и има за цел да открие потъналите плавателни съдове през годините на втората световна война, съобщи за журналисти зам.-министърът на отбраната на Русия, генерал Дмитрий Булгаков.

Експедицията планира да открие до четири потънали подводници и до 7 малки кораба на Черноморския флот. Търсенето ще се проведе в областите на предполагаемото потъване на подводниците Д-4, "Революционер", Л-23, Щ-214 и С-32, каза зам.-шефът на военното ведомство.

По думите му експедицията ще се проведе в периода 17-24 юли 2015 г. и трябва да открие и идентифицира лобното място на подводницата Д-4, потънала през декември 1943 г., Л-23(загубена през втората половина на януари 1944 г.), Щ-214(потопена на 19 юни 1942 г. от италианско торпедо на катер MAS-571, от която 38 членове на екипажа са загинали, а двама са били пленени). Що се отнася до подводницата С-32, Булгаков припомни, че съществуват две версии за гибелта й. Според едната на 15 или 26 юни 1942 г., тя е станала жертва на атака на италианска миниподводница SW-3 в района на нос Sarich или Ai-Todor. Според втората версия, С-32 е била потопена при прехода си към обсадения Севастопол в резултат на атака от германската авиация. На борда й в този момент е имало 55 човека.

Експедицията има за задача да установи възможните причини за гибелта на подводниците, каза зам.-шефът на Министерството на отбраната. След евентуалното им откриване и идентификация в тях ще бъдат поставени мемориални плаки със списъците на членовете на екипажа.

"В съответствие на действащото международно и руско законодателство, намерените подводници ще бъдат предадени на съхранение, а лобното им място ще бъде обозначено на всички морски карти. В тези точки ще бъде забранено провеждането на подводни операции, а корабите, преминаващи в района ще са със свалени знамена, отдаващи военни почести на загиналите за отечеството", отбеляза Булгаков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: