Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Руски гражданин, обявен за международно издирване, остава във варненския арест
Автор: Екип Varna24.bg 17:19 / 24.06.2022Коментари (0)1113
©
Варненският Окръжен съд определи временно задържане под стража за срок до 40 дни спрямо 46-годишния руски гражданин Алексей А. По искане на съдебните власти в родината му, той е обявен за международно издирване чрез Интерпол-Москва, с намерение за екстрадиция. Заповедта за ареста му е издадена на 27.04.2022 г. от Кузминския областен съд на руската столица, по повод водено разследване срещу него за данъчно престъпление, съобщиха от пресцентъра на съда.

Според руския Наказателния кодекс, максималното предвидено наказание за деянието е "лишаване от свобода" за срок от 6 години. То съставлява престъпление и според българския НК, каквото е законовото изискване.  

46-годишният руски гражданин е бил арестуван днес във Варна.

От прокуратурата изтъкнаха, че ако Алексей А. не бъде задържан под стража има опасност да се укрие, тъй като след започване на разследването в Русия е напуснал страната, за да избегне наказателно преследване.

Защитата му беше на противоположно мнение. Изтъкна, че лицето е издирвано за деяние извършено през 2015 г. и не е било редовно призовавано. Алексей А. е в България от 2017г. и е със статут на временно пребиваващ. Пред съда беше представен договор за наем на жилище във Варна. Адвокатът на руския гражданин заяви, че той е трудово ангажиран, но заради спешното разглеждане на делото не успели да осигурят документи, които доказват твърдението. С искането за определяне на по-лека мярка за неотклонение "домашен арест“ и забрана за напускане на страната, пред съда бяха представени и награди от състезания на 46-годишният мъж, който се занимава с бойни спортове. 

Варненският окръжен съд като съобрази представените доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане е съобразено с всички законови изисквания, както и че е налице валидна заповед за арест. Руските съдебни власти са декларирали и намерението си да искат екстрадицията на лицето. От документите по делото е видно, че тъй като местонахождението на Алексей А. не е било установено, той е бил привлечен към наказателна отговорност задочно и е бил обявен за международно издирване. Тъй като лицето е със статут на временно пребиваващ в страната ни, а пред съда не бяха представени доказателства, че е трудово ангажиран, опасността да се укрие за съда е реална. Свидетелствата за спортните му постижения, съдът прецени, че не може да цени в това производство.

Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд определи, че искането за временното "задържане под стража“ до 40 дни на Алексей А. е основателно и следва да бъде уважено с цел да бъде осигурено участието му в същинското производство по неговата екстрадиция. 

Определението на съда може да се обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок, считано от днес.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: