Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Руски специалисти ще разследват причините за инцидента с "Елга 1" край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:20 / 08.12.2014Коментари (0)971
© Impact Press Group
"Корабът си беше наред. През лятото мина на ремонт. Корабният регистър го пусна", заявява пред в-к "Стандарт" вторият пом.-капитан на бедстващия "Елга 1" Валерий Горохов. Той и останалите от 12-членния екипаж бяха спасени по чудо от минаващия наблизо снабдителен кораб "Сий Спайдър", носещ поредния товар с тръби за спрения газопровод "Южен поток". Първият тревожен сигнал за аварията бил получен следобед на 3 декември, когато "Елга 1" бил на 60 мили от Крапец на път за пристанище Варна. Със заповед на капитана на кораба Дмитрий Размахнин екипажът е трябвало да го напусне веднага. Евакуацията станала с плот, на който моряците прекарали 2 часа сред ледените води до спасяването им от чуждия кораб.

"Най-много се притеснихме за Люда, готвачката, която е единствената жена на борда", но и тя се справи отлично в тежката ситуация, разказа Валерий Горохов. "Не, не се уплаших, не съм фаталист", беше категоричен пом.-капитанът. Само някои успели да си вземат лични вещи от каютите, но на повечето в бързината целият им багаж останал на потъващия кораб. Руските моряци се надявали на чудо и най-много на своя покровител св. Николай да им помогне да оцелеят в бедствието.

Икона на светеца има и на кораба, каза Горохов. Той е от Ростов на Дон, където веднага е звъннал на семейството си да го успокои, че е жив и здрав. Пом.-капитанът има малък син, за когото отсега е категоричен, че няма да стане моряк. Горохов е трети контракт поред на този кораб, но след завръщането си смята да плава само с крайбрежни плавателни съдове, за да си бъде повече у дома и да си гледа градинката. Перестройката го заварила като шеф на ресторант, останал без работа и започнал да учи за капитан.

В добро разположение на духа след крушението е боцманът Генадий. Той плава от три десетилетия насам, но такъв инцидент му се случва за първи път. Грамадният мъж се кръсти и благодари на Бог, че живее втори живот, защото в родния му Краснодар го чакат двамата му синове и внуци. Докато плавали на плота до спасителния кораб, го стегнало сърцето, вдигнал кръвно и сега в хотела във Варна идват доктори всеки ден да му го мерят. А той успокоява казашката си душа с водка и с изобилие от българска храна.

13-членният екипаж на "Елга 1" беше докаран в петък на Морска гара във Варна. Пред наш нотариус в събота капитанът е заверил т.нар. морски протест, че не носи вина за инцидента, който се е случил по технически причини. Това е стандартната процедура след инциденти и напускане на кораба от екипажа. Застрахователят на бедстващия плавателен съд нае за акцията най-добрата в света холандска фирма. Тя изпрати със самолет 5-членен екип, който поискал специален влекач от Бургас. Двама варненски водолази се спуснаха и до вечерта в събота запушиха пробойната на кораба. Тежката операция бе при 3 бала вълнение и 9 градуса на морската вода.

Корабът е натоварен с 6000 т въглища от краснодарското пристанище Темрюк за Варна и тръгна версия, че е бил пренатоварен, което предизвикало инцидента, но от екипажа я отрекоха. Руски специалисти ще разследват причините за инцидента с "Елга 1", съобщи кап. Валентин Енчев, шеф на "Морска администрация" във Варна, където е бил приет рапорт за оставане на кораба в наши териториални води. От първия оглед става ясно, че причината за крушението е техническа, уплътнителите на вала са подали и е нахлула вода в машинното отделение.

Според специалисти по морско търсене и спасяване разследващите ще проверяват за човешка грешка, за конструктивни дефекти след ремонта и стандартно дори дали не е в резултат на саботаж.




Още по темата: общо новини по темата: 2
07.12.2014 »
06.12.2014 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: