Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Руските народни приказки ще празнуват в "Камчия"
Автор: Екип Varna24.bg 14:13 / 25.02.2016Коментари (0)1825
©
Празник на руските народни приказки ще се проведе тази събота - 27 февруари, от 14.00 ч. в Учебно-възпитателния център на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия".

Приказният следобед е организиран от Международния център "Русский мир", Фондация "Устойчиво развитие за България" и СОК "Камчия" и е част от програмата за изучаване и разпространение на руски език и култура. В него могат да се включат всички малки и пораснали любители на вълшебния свят на Альонушка, на Василиса Прекрасна и Жар птица, на Морозка и на Царицата жаба.

"Приказките пренасят руската национална култура, езика и народопсихологията, съхраняват традиционните ценности и богатата душевност на народа. Светът на приказките е най-лесният и достъпен начин за началното възприемане и изучаване на езика." , коментира доц. Емилия Лазарова от Фондация "Устойчиво развитие за България".

С драматизации на "Теремок" ("Дядовата ръкавичка") и на "Дядо и ряпа" ще се представят учениците от Средното общообразователно училище "Юрий Гагарин" в Камчия, които изучават руски като първи чужд език. Децата посещават клуба "Музыка и сказки" към Славянския център. В извънкласната форма се подпомага изучаването на езика, под ръководството на поета и преводач Владимир Стоянов и на филолога Светлана Савченкова.

Специални гости ще са учениците от СОУ "Гео Милев" във Варна.

Празникът ще продължи с куест игра с логически, спортни, забавни и творчески задачи по мотиви от руски народни приказки в Учебно-възпитателния център и вътрешния училищен двор.

За по-малките в Актовата зала ще има прожекции на любими руски анимационни и игрални филми.

Под ръководството на библиотечния отдел в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" се подготвя и интересна изложба на класически и нови книги с приказки, а децата от ЧСОУ "Юрий Гагарин" вече завършват картините със своите приказни герои.

"Любими на нашите малки ученици са "Приключенията на Незнайко", "Маша и Мечока" и "Житената питка". По-големите предпочитат приказките на Александър Пушкин и класическите разкази на Павел Бажов, но се забелязва и предпочитание към народното творчество, което съдържа фантастичен елемент - като "Аленото цвете". Един от най-любимите съвременни автори е Едуард Успенский - "бащата" на Чебурашка - този руски 50-годишен приказен герой", разказва Юлия Георгиева, която се грижи за богатия фонд на библиотеките в "Камчия". В него се съдържат повече от 20 000 заглавия.

Голяма част от класическите произведения, съвременните автори и учебните помагала са дарение от Фонд "Русский мир", от Руското консулство във Варна и от Правителството на град Москва. Библиотеката вече разполага и с над 200 книги, дарени от учениците на училището в "Камчия".

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: