Ръст на българи в курортите по морето и загуби за милиарди от отлива на чужденци

Автор: Пламена Николова
Коментари (8)
14:54 / 20.09.2019
3660
Ръст на българи в черноморските ни курорти и отлив на чужденци, донесъл загуби за милиарди за българския туризъм и родната икономика отчете днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Varna24.bg.

Тя гостува в морската столица по повод работна среща с контролните органи, местната власт и бизнеса, на която беше обсъден летния сезон по Северното и Южното Черноморие и постигнатите резултати.

Според статистиката за юни и юли 2,7 млн. чуждестранни туристи са посетили България, което е спад от 3,5 % спрямо същият период за миналата година.

Тенденция в националните ни курорти е ръст на регистрирани нощувки от български граждани. В същото време между 5 и 10% е спадът на нощувките от чужденци.

Приходите от туризъм за първите 6 месеца на годината са 1,3 млрд.лв., като за сравнение министър Ангелкова посочи миналата рекордна за туризма ни година, когато приходите са били над 8 млрд.лв.  

Това според министъра на туризма е огромна загуба не само за бранша, но и за българската икономика.

Според Николина Ангелкова министерство на туризма работи в насока целогодишен туризъм чрез стимулиране на СПА, вино, културен туризъм и друг вид туризъм.

Според нея Варна има голям напредък в тази насока, чрез чрез въвеждането на 17 целогодишни дестинации на летище Варна.

Министър Ангелкова отчете и спад на нарушенията, регистрирани от КЗП и МВР. На територията на Северното Черноморие няма драстични нарушения по отношение местата за настаняване и морските плажове.

Стана ясно, че са подписани 37 концесионни договора за отдаване на плажове на територията на Варна и Добрич. В същото време 22 плажа са останали без наематели, но са имали осигурено водно спасяване.

10 000 лв. глоба е наложена на концесионера на плаж Русалка след сигнал за нарушен достъп до плажната ивица. Глоба ще бъдат наложени и за нерегламентирания престой на автомобили на плаж Болата.

Интересен момент при популяризирането на туристическите дестинации на България ще бъде използването на инфлуенсъри и блогъри, които ще работят за рекламата на страната ни във виртуалното пространство. Отпуснатите средства за реклама през 2019 г. са били в размер на 11 млн.лв. Още толкова са заявени от Министерство на туризма за 2020 г., но премиерът Бойко Борисов е обещал да бъдат отпуснати допълнителни 15 млн.лв. за рекламирането на туризма в България по света.

Какво още сподели днес във Варна Николина Ангелкова вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).