Ръст на делата, засягащи интересите на децата, отбелязват във Варненския районен съд

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:11 / 16.10.2009
559
Над 500 са делата от началото на годината до сега в Районен съд - Варна, касаещи родителски права, закрила на дете, издръжка, режим на свиждане, местоживеене на дете и др., които най-общо казано засягат интереса на детето. Разглеждането на всички тези дела в съдебна зала става в присъствието на представител на социалните служби - юрист или социален работник.

През тази година в Районен съд - Варна се забелязва тенденция на нарастване на постъпленията и разглежданите дела по Закона за закрила на детето. С 30% повече спрямо 2008 г. са новообразуваните и сършените дела за деветте месеца на годината, свързани с настаняване на деца в специализирани институции. 162 са постъпилите дела от такъв характер до края на месец септември, при 115 броя за същия период на предходната година.

Регистрира се известен ръст и в броя на делата за лишаване от родителски права. 29 са те до началото на месеца, което е със 7 дела повече спрямо същия период на 2008 г.

Налице е, макар и незначително, увеличение на делата за домашно насилие. 119 е техният брой за деветмесечието, при 93 такива дела до края на миналия септември. Тук трябва да се отбележи, че не във всички разглеждани случаи на домашно насилие става дума непременно за насилие над деца, но подобни проблеми рефлектират върху всеки един член от дадено семейство.

Особено деликатни са случаите, свързани с деца, които като краен вариант се разрешават от Съдебно-изпълнителната служба при РС - Варна. Става дума за т.нар. принудително изпълнение, когато след влязло в сила решение на съда и съгласно определения режим на свиждане, държавните съдебни изпълнители трябва да осъществят предаване на дете от единия на другия родител. И тук се забелязва известно увеличение. При 3 такива процедури за цялата минала година, сега случаите на предаване на дете с помощта на съдия-изпълнител до края на месец септември са 10.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).