С "Божествените" откриват новата кино година във варненската библиотека

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:58 / 12.01.2017
836
На 21 януари от 10:00 ч. в отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" ще бъде показан в рубриката "Поглед към новото френско кино" филмът "Божествените" (2016). Филмът ще бъде представен с лектория от критика и режисьора Елица Матеева.

"Божествените" е един от най-горещо аплодираните филми в Кан. Бе номиниран за чуждоезичен "Златен глобус" 2017. Драмата разказва историята на Дуня - буен тийнейджър, която определя като главна цел в живота си " забогатяването".
Режисьорката на " Божествените" Худа Бенямина е дебютантка от марокански произход, нейният първи филм спечели "Златна камера" за дебют в Кан и е едно от събитията на фестивала. Критиката не пести и хвалебствия за играта на Улая Амамара (сестра на режисьорката), която прави също дебют и изпълнява ролята на Дуня. 

Дуня живее в гето до Париж, където властват наркотиците и религиозното възпитание. Тя иска да има успеха на Ребека- локален нарко - бос и полага усилия да стане част от приближените й, за да има пари. Тази пристрастеност към парите съсипва живота на Дуня и нейната най-добра приятелка Мамуна- двете стават дилърки и нищо не може да се върне назад. Заради бедността, в която живее Дуня, тя вижда в Ребека пример, но късно осъзнава, че успехът й е илюзия.

Бунтовете в Париж от 2005 са повод за Худа Бенямина да заснеме "Божествените", тогава се разрушават предградията:
" Бях гневна, бясна, бях готова да изляза навън и да се бия, но си казах, че е по-добре да се направи филм, вместо да се пускат бомби и сълзотворен газ!"- тогава режисьорката е на 25 години и учи актьорско майсторство. "Всъщност бунтовете не доведоха да промяна, нямаше ехо след тях. Нищо не се създаде, дори предизвикаха по-голяма бедност и мизерия "- споделя Худа Бенямина. 

"Божествените" ще бъде представен за първи път във Варна.
"Божествените" (2016) - премиерен филм на Франция и Катар.
Сценарист: Худа Бенямина, Ромаин Компинг, Малик Румеау
В ролите: Улая Амамра, Дебора Лукумена, Кевин Мишел и др.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).