Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С Фишинг и Нигерийска измама атакуват имейлите на варненци
Автор: Екип Varna24.bg 08:45 / 14.11.2017Коментари (1)2079
© Varna24.bg
Варненци споделиха, че през уикенда електронните им пощи буквално са били залети от подобни съобщения, както и от заплашителни писма за предсрочно погасяване на кредити.

Лотарийната измама е често срещана фишинг измама. Една от най-използваните форми за този тип измами е съобщение, в което се твърди, че сте спечелили голяма сума пари или че ще ви бъде изплатена голяма сума пари в замяна на почти никакви усилия от ваша страна.

Да си избран да спечелиш 500 хиляди британски лири или за посредник за изнасянето от САЩ над 8 милиона долара, от които ще вземеш половината, е все едно. Все едно е, защото и в двата случая става въпрос, че сте обект на измама. В първия случай става въпрос за Фишинг, а във втория за т.нар. Нигерийска измама, но каквото и да е наименованието на атаката срещу вас, важното е да не се поддавате.

Особено изобретателни се оказват авторите на новата хакерска атака, в която от името на финансова институция ви изпращат "Покана за плащане на просрочено задължение". Поканата звучи толкова истински и заплашително, че е малко вероятно човек да не отвори прикачения файл. И тогава... И тогава става жертва!

Нигерийската измама е другият трик. По електронна поща чонек получава съобщение, че е починал примерно генерал Сани Абачи, бившият диктатор на Нигерия, и от него са останали 50 милиона евро, които по някакъв начин трябва да се скрият. Измамниците призовават получателя на имейла да се съгласи да му преведат по банковата сметка огромната сума, от която му обещават процент за "услугата". Повечето хора моментално изтриват такива съобщения, но някои, подмамени от възможността лесно да спечелят пари, се хващат. Тогава измамниците искат бъдещият "титуляр" на сметката с милионите да им направи някакъв банков превод на пари, които да се платят уж за определени мита, за административни такси, за подкупи и т. н.

Варненец не е отворил прикачения файл, защото е наясно, че единият вариант е компютърът му да бъде заразен с вирус, вторият е във въпросното писмо да има посочена сума, която подателят да изисква бързо да бъде заплатена...

Специалист провери за какво става дума и се оказа, че компютърът на човека е щял да бъде заразен. Но и в двата случая съветът на специалистите е:

Не отваряйте подобни прикачени файлове!

Особено като си знаете, че не сте теглили бърз кредит. А ако имате такъв, то винаги можете да се свържете с финансовата институция, която ви го е предоставила, и да проверите какво се случва.

Освен че може устройството ви да се зарази с вирус, ако се поддадете на подобни писма, лесно може да станете жертва на Фишинг. Това е форма на измама, предназначена да открадне самоличността на жертвата. Работи, като под фалшив претекст ви кара да разкриете чувствителна лична информация, като например номерата на вашите кредитни и дебитни карти, техните ПИН, паролите на вашите профили и сметки или дори вашия Единен граждански номер (ЕГН). Най-често под фишинг разбираме имейл измами, целящи да се сдобият с вашата лична информация.

Един от най-честите начини за фишинг измами включва изпращане на измамен имейл, изпратен от името на някоя добре известна фирма, който ви приканва да изпратите ваши данни като отговор на този имейл. Фишинг също може да се извършва лично, по телефона, чрез pop-up прозорци в браузъра, както и на фалшиви интернет страници.

Измамникът изпраща хиляди, дори милиони имейли на различни електронни пощенски кутии, прикрити под формата на съобщения от добре познати компании. Типичният фишинг имейл съдържа съчинена история с цел да ви примами да извършите действие - например да кликнете върху връзка или бутон в съобщението, или да се обадите на телефонен номер. Можете да противодействате на този вид измама, като се научите да разпознавате такива измамни имейли и ги отбелязвате като спам и съответно ги премествате директно в кошчето на пощенската кутия. По този начин ще си спестите сериозни главоболия, както и ще защитите вашите пари в банковата ви сметка.

В такъв фишинг имейл има връзки или бутони, които ще ви отведат до измамнически уебсайт. Обикновено тези сайтове имитират вида на автентичния сайт на вашата банка например или на популярни сайтове за електронни разплащания като PayPal.com или ePay.bg. Измамата функционира, като ви отвежда до полета на сайта, където ще ви поискат лична информация, като например номера на кредитната карта, ЕГН, ПИН и парола. И докато човек си мисли, че предоставя тази информация на доверена компания, в действителност данните ви стигат до интернет измамниците.

Един от начините да проверите дали наистина сте на истинския сайт е внимателно да прегледате адреса на страницата в адресната лента - истинските сайтове са защитени и с криптирана връзка и започват с "https://", както и Ferratum защитава личните данни на клиентите си, които изпращат искане за пари назаем. При всяко попълване на формата за бърз кредит вашите данни са защитени чрез тази криптирана връзка и достъп до тях има само нашата компания за кредити.

Често истинските сайтове ви предупреждават на много места за същото - да преглеждате внимателно на кой адрес сте и да не въвеждате номера на банкови карти и ПИН. Истинските сайтове никога няма да ви попитат за ПИН-а на вашите кредитни карти.

Понякога във фишинг имейлите се твърди, че печелите милиони долари или евро от лотария,
в която никога не сте участвали, или че имейлът ви е избран да спечели, само трябва да отговорите на имейла. Единствената ви защита би била да не се поддавате на неоправдан ентусиазъм, а да погледнете реално дали е възможно да получите награда, без дори да сте участвали в конкурс. Като избегнете да кликнете на линка, ще защитите своите данни и лична информация. Добрата новина е, че все пак от вас зависи да не предоставите личната си информация. Имейл измамниците няма откъде да я получат, освен ако вие не им отговорите и не им я предоставите. Когато въвеждате такава информация, винаги се уверявайте, че сте на автентичния сайт на вашата банка или на лицензирана платежна институция.

Тази "Покана за плащане на просрочено задължение" звучи доста автентично и заплашително, за да ви накара да отворите прикачения файл.

"Уведомяваме Ви, че съгласно договор, сключен с "........................." АД, очакваме да изплатите дължимата по ДОГОВОРА ЗА ЗАЕМ сума.

ПРИНУДИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ
по събирането на задължението

В случай, че не погасите задължението си в срок от 2 (два) дни след получаването на това писмо, ние ще предприемем следните ПРИНУДИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ по събирането му:

Ще Ви бъдат начислени ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗНОСКИ и НАКАЗАТЕЛНИ ЛИХВИ за забава върху задължението. Ще актуализираме статуса на задълженията Ви в съществуващи банкови и небанкови регистри, както и в официалния КРЕДИТЕН РЕГИСТЪР, до който имат достъп всички финансови институции. Вашата задлъжнялост към "...................." АД ще стане ПУБЛИЧНО ДОСТОЯНИЕ. В резултат на това Вие няма да можете да теглите кредити от нито една финансова институция в България.

По т. IV.2.1. от ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ на сключения между Вас и "......................" АД ДОГОВОР ЗА ЗАЕМ кредитът Ви ще стане ПРЕДСРОЧНО ИЗИСКУЕМ В ПЪЛЕН РАЗМЕР.

Вашият случай ще бъде предаден на адвокати за предприемане на съответните мерки. Съдебното решение подлежи на ПРИНУДИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ ЧАСТЕН СЪДИЯ-ИЗПЪЛНИТЕЛ. В този случай ще дължите и всички разноски по делото - държавни такси за издаване на изпълнителен лист, такси за образуване на изпълнително дело, такси за извършване на описи върху Ваше движимо и недвижимо имущество, такси за налагане на ЗАПОРИ ВЪРХУ ТРУДОВОТО ВИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ и всички адвокатски хонорари, платени за извършване на гореспоменатите действия. В редица случаи неплащането на кредити е деяние, което съгласно Наказателния кодекс е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и е НАКАЗУЕМО при условията на наказателното законодателство.

Ще проверим допълнително предоставената от Вас информация при отпускането на кредита. В случай, че бъдат констатирани неверни данни, цялата информация ще бъде предоставена на ПРОКУРАТУРАТА НA РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ за провеждане на разследване, което да установи дали са налице данни за извършено престъпление при кандидатстването за заеми и евентуално да бъде образувано НАКАЗАТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО.

Моля да разгледате прикачения файл за по-подробна информация относно ваше просрочено задължение и извършете плащане незабавно!


Източник: Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ха ха ха, този род измами са в България от почти 20 години, когато при нас "проходи" използването на Интернет. Сега се сетили :-)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: