Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С Жорж Папазов продължава образователната програма на Градската галерия - Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:39 / 27.10.2023Коментари (0)683
©
Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, продължава своята Образователна програма с нов модул, посветен на едно от лицата на Парижката школа в живописта от първата половина на ХХ век - българина Жорж Папазов. Модулът се провежда под мотото “Сюрреализмът в творчеството на Жорж Папазов (1894–1972)", а екипът на Галерията черпи вдъхновение за него от гостуването в ГХГ-Варна на две творби на Жорж Папазов, които са предоставени от Националната галерия в София - "Пейзаж от Дордон“ от 1931 г. и "Мъжки портрет“, създаден около 1935 г.

Този обмен между големите художествени музеи в България е изключително ползотворен, защото дава възможност да бъдат видени забележителни творби, чрез които публиката да научи повече за представителните имена в българското изкуство.

В творчеството на Жорж Папазов си дават среща елементи от различни направления на модерното изкуство – експресионизъм, абстрактно изкуство, кубизъм, футуризъм, но сюрреализмът е този, който му позволява да изрази най-ярко своето светоусещане. "Ръцете ми, водени от страстта за рисуване, изпълняваха слепешката онова, което създавах в мечтите си“, признава художникът. А светът на неговите мечти е изключително богат,

интуитивен, фантастичен и населен с магически образи, заради които го наричат сюрреалист преди сюрреализма.

Според Речника на сюрреализма на Едуар Жагер от 1982 г. "Папазов безспорно е един от предшествениците на това, които днес наричаме "абстрактен сюрреализъм“ от средата на 20-тe години редом с Миро, Ернст, Малкин и Масон“.

Младите почитатели на изкуството, които се включат в Образователната програма на ГХГ - Варна, ще научат, че сюрреализмът е движение в изкуството от началото на 20-те години на XX век, което се появява във Франция. Неговата цел е да отведе отвъд границите на реалността, затова художниците от това движение рисуват въображаеми светове с нелогични сцени, населени със странни същества.

Обучителният модул ще даде възможност на юношите (5. - 11. клас) с интерес към изкуството да изслушат разказа на музейния педагог за сюрреализма като движение в изкуството и да научат за живота и творчеството на Жорж Папазов. По-малките учeници (1. - 4. клас) ще опитат да нарисуват с пастели въображаем есенен пейзаж, напътствани от специалист.

Материалите са осигурени от ГХГ - Варна, обученията се провеждат всеки делничен ден в работното време на музея от 9:30 до 16:30 ч. Необходимо е предварително записване на тел. 052 612 363.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: