Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С емоционален концерт детски хор "Добри Христов" отбеляза 66-ия си сезон
Автор: Екип Varna24.bg 16:35 / 12.06.2019Коментари (0)2092
©
С изключително емоционален концерт Детски хор "Добри Христов" сложи символичен край на 66-ия си сезон. Много щастливи и усмихнати лица, понякога сълзи на радост и може би малко тъга видяха зрителите в залата на Градската художествена галерия във Варна.

Натоварената творческа година беше белязана от участия на фестивали в страната и чужбина, гостуване на и от различни хорове и градове и съвместен концерт с един от първите смесени академични хорове в Съединените щати, този на Hanover Colege от Индиана.

За пет от възпитаничките, всяка от тях прекарала между 13 и 15 години в редиците на младите варненски певици, това беше последно участие. Оттук-нататък Росена Емилова, Ивана Михайлова, Христи Драгомирова, Александра Димова и Жулиета Бъчварова ще поемат пътя си по широкия свят. Някъде! И, макар че хоровото пеене или пеенето по принцип, може би няма да е част от професионалния им път, музиката и годините им в един от най-добрите детски хорове в България, ще заемат специално място. Както и думите на диригентката Галина Станишева, които те обичат да си припомнят - "Аз съм тук, за да ви дам крила. Единствено от вас зависи колко широко ще ги разперите и колко високо ще стигнете!", категорични са абитуриентките.

За Николай Капитанов, чийто син Алек е част от детската формация на хора, този именно концерт е "Нещо невероятно. Нещо твърде красиво на фона на ежедневните дребни проблеми, с които се сблъскваме. Нещо, които ще си спомняме дълго време занапред". "След този концерт смело мога да твърдя, че под ръководството на Галина Станишева и на пианистката Биляна Енева, децата вече израснаха до друга музикална "лига". Няма как да си представите удоволствието да чуете гласовете на повече от 70 деца във все по-голяма и по-голяма хармония, освен ако не ги чуете на живо".

"Освен гордостта, че децата ни са подбрани сред всички свои връстници в цяла Варна, освен радостта, че хорът е официален представител на града ни из страната и Европа, в този детски хор съществува и усещането за общност и дори за семейство", разказва Милена Пехливанова - майка на 16-годишната Кристина, която е част от концертния състав.

"Да не говорим за множеството съвместни пътувания по концерти, фестивали и турнета в и извън страната. Да не говорим за творческите лагери по българските планини и за всички други съвместни активности. Всичко това създава атмосфера на уважение, доверие и обич.

Тези момичета и момчета, освен, че са певци на изключително ниво - репертоарът им се състои от красиви, но и доста сложни произведения, са и почти завършени артисти и с таланти и отвъд музиката, но и в творческото писане, танците и др.", пояснява Пехливанова.

"Никога не съм се съмнявал в ползите от хоровото пеене. Знам, че за мнозина това е нещо твърде отвлечено на фона на ежедневните ни дребни и не толкова дребни проблеми. Днес обаче съм горд, че синът ми е част от точно този състав", допълва още Николай Капитанов.

Следващото участие на младите певици е на 14 и 15 юни в Търговище на предстоящите XI Празници на женските и девически хорове"Проф.Лилия Гюлева".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: