Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С филм-анонс завърши първият етап от подготовката  на учениците от "Младежка академия Варна"
Автор: Пламена Николова 12:17 / 23.06.2022Коментари (0)1072
С филм-анонс завърши първият етап от подготовката  на учениците от "Младежка академия Варна“.  Целта на младите хора е да разкажат 10 истински истории, свързани с вербално или физическо сексуално насилие, което са преживели техни връстници. Готовият филм подготвя публиката за това, какво да очаква от 10-те късометражни филма, които са крайната цел на проекта.

Участниците  в проекта "Не, значи НЕ!“ са  от различни варненски училища, на възраст от 14 до 19 години. Те са обединени от общия си интерес  към киното и телевизията и начина, по който те  въздействат на обществото. Проектът е възможност учениците  да работят заедно с професионалисти от БНТ във Варна, които   ги подготвят теоретично и практически, и им помагат в създаването на качествен творчески продукт.

Основната цел на проекта "Не, значи НЕ!" е привличане на общественото внимание върху проблема със сексуалните посегателства над момичета от 14 до 18 години, сред самите тийнейджъри  и създаване на  политики за първична превенция на сексуалното насилие в тази възраст .  

Работата  на младите хора започна с издирване и събиране  на лични истории, свързани със сексуално насилие над момичета. Те  са основа за сценариите  на кратките филми, които  подготвят учениците.

От месец март участниците в проекта се обучават от телевизионните специалисти от БНТ-Варна  в  различни умения, които ще им позволят да създадат филмите.

Те работиха по теми  свързани със създаването на текст, редактиране, писане на сценарий, видове монтаж, специални ефекти, изразни средства на звука, специфика на екранната изразност и изображението. Част от тяхното обучение включва и практически упражнения  по техника на говора  и дишането при озвучаване на текст, избор на музикален фон, запис на звук и неговата обработка.

Обучението има  за цел да даде теоретични и практически знания и умения за спецификата и особеностите на  визуалните изразни средства. За целта на своята крайна задача учениците  трябва да разберат каква е  разликата  между документален разказ и разказ с игрални елементи.

Целта е всеки участник в "Младежка академия-Варна“  да извърви самостоятелно пътя от създаване на сценарий, заснемане с професионална видеотехника, монтиране и озвучаване на видеофилм. Така участниците в проекта ще бъдат мотивирани  да мислят творчески,  да определят водещите акценти в темата и сами да  изберат   творческите похвати за реализиране на своята идея. Те ще работят до края на 2022 година, когато ще представят готовите филми.

Младежката академия  е част от  Проект "Не, значи НЕ!“, който се изпълнява от Сдружение "Дебют“ в партньорство със Сдружение "Моят град“ с финансова подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: