Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С филма "Ученик“ стартира модулът "Забранено за възрастни“ в Регионалната библиотека
Автор: Екип Varna24.bg 09:05 / 12.10.2017Коментари (0)1535
©
На 14 октомври от 10.00 ч. в отдел "Изкуство" - Регионална библиотека "Пенчо Славейков" в рамките на обичайните кинолектории с автор и водещ Елица Матеева, започва нов модул, който ще показва съвременни филмови образци, свързани с проблемите на младежта. Модулът е наречен "Забранено за възрастни", с идеята, че именно родители, учители и младежи от различни възрасти ще идват заедно на тези срещи и ще могат след прожекциите да дискутират върху предложените заглавия. Вход свободен.

"Ученик" 2016 е първият филм, който ще види варненската публика с режисьор Кирил Серебренников. Той е роден на 7 септември 1969 г. в Ростов на Дон. В момента режисьорът е под домашен арест , защото е обвинен в отклоняване на държавни субсидии за развитие на изкуство и култура в особено големи размери. Голяма част от руските артисти и интелектуалци защитиха своя колега, според тях негативната кампания и следствени действия, които се водят срещу режисьора са резултат от обстоятелството, че той е известен с дръзките си постановки, осмиващи нарастващия социален консерватизъм в Русия. Серебренников е директор на прочутия московски театър "Гогол-център".

Филмът "Ученик" е адаптация на пиесата "Мъченик" от Мариус фон Майенбург, която Серебренников е поставял в "Гогол - център" през 2015 г. Във филма участват почти всички актьори от спектакъла. Филмът "Ученик" има своята премиера през 2016 в Кан, в конкурсната програма "Особен поглед", където получава наградата на независимата френска преса на името на Франсуа Шале. Филмът е отличен и с награда за най-добра музика от европейската киноакадемия, както и с руската награда "Ника" за най-добра поддържаща женска роля.

Действието на филма е пренесено от Германия в обикновено руско училище в Калининград, където се провежда целият снимачен процес. В основата на сюжета е историята на Вениамин-ученик, който заради своите религиозни убеждения, тероризира нормалния учебен процес. "Ученик" показва катастрофите, резултат от маргинализирането на религиозните убеждения. В този план филмът е и сериозен политически размисъл за Русия и системата й на управление.

Идеята за пиесата "Мъченик", на която е базиран филмът, се заражда, след като авторът Мариус фон Майенбург прочита Библията и открива множество странни, многосмислени, агресивни изречения, които извън контекст биха могли да означават точно обратното на изначалната идея за любов и братство. Списъкът от тези изречения, върху които е построена пиесата, онагледява колко е лесно да се изопачи Светото писание; как то може да бъде страшно оправдание за неразбирателство, омраза и насилие; и колко опасно или най-малкото недостатъчно е то да служи като отправен документ. 
 
Единственият човек, който вижда реалността, създадена от Венямин, като опасна и пагубна, е Елена, учителката по биология. Тя подхваща трудна битка срещу "тоталитарната диктатура" на Бог - срещу убеждението, че хората са светци, а не животни, срещу идеята, че науката е пропаганда, а разумът не е валидна алтернатива на религията. Елена през цялото време се опитва да разбере и да пребори Венямин, започва да чете Библията, за да го срещне със собствените му оръжия. Този конфликт постепенно разкрива огромната пропаст между наличните мисловни течения и отчайващата невъзможност за помирение между тях.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: