Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С над 1 млн. лв. увеличиха бюджета за социални дейности във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:11 / 22.01.2019Коментари (0)1711
©
С над 1 млн. лева е увеличен бюджетът за социални дейности спрямо 2018 г. Проекторамката в размер на близо 16,7 млн. лева беше одобрена на днешното заседание на ПК "Социални дейности и жилищна политика“ към Общински съвет – Варна. Приоритет остава надграждането на социалната програма, която тази година ще бъде допълнена с нова услуга. Предстои да отвори врати дневен център за деца с увреждания, включително с аутизъм. Към момента Община Варна предлага 58 социални услуги с капацитет близо 3 500 места. 27 от услугите са за деца и 31 – за пълнолетни.

Тазгодишният бюджет е балансиран и е съобразен с потребностите на ползващите социалните услуги. С всяка изминала година броят на потребителите се увеличава, бе изтъкнато на днешното заседание.

Капиталовата програма е в размер на 1,19 млн. лв. От тях 300 хил. лева са заделени за основен ремонт на общинска сграда в местността Планова, в която ще се помещава нов приют за временно настаняване. Други 300 хил. лева ще бъдат инвестирани в подобряване на  социалната инфраструктура – кризисен център и приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица.

Предстои да стартира работата по изграждането на центровете за хора с деменция и с тежки множествени увреждания. Тази година ще бъдат извършени ремонти на сградите, в които ще се помещават центровете, а дейността им ще стартира през 2020 г.

Ремонтни работи предстоят също в Дома за възрастни хора "Гергана“, Дневния център за деца и младежи с увреждания, пенсионерския клуб в кв. "Галата“. Предвижда се също закупуване на нови микробуси за хора с увреждания и на товарни автомобили за нуждите на социалния патронаж.  

Бюджетът за местни дейности е в размер на близо 8 млн. лева. В тази сума е включена цялостната издръжка на социални асистенти на 120 деца със специални образователни потребности, както и доставката на храна и топъл обяд за 1 655 социално слаби и възрастни хора чрез услугите домашен социален патронаж и обществена трапезария. С част от средствата ще се финансират също 16 центъра за социални услуги за деца и възрастни.

В общинския бюджет са заложени близо 153 хил. лева за еднократни социални помощи, в това число 12 хил. лева за подпомагане на деца на загинали полицаи. Със 120 хил. лв. от местната хазна ще се финансира дейността на функциониращите на територията на общината 24 пенсионерски клуба.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: