С нова процедура спасява крайник от ампутация на диабетноболни във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:40 / 04.07.2016
779
Днес, 4 юли 2016 г., в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна бе приложена високоспециализираната процедура "Вypass popliteo-tibialis dextra", чрез която бе спасен от ампутация долният крайник на 69-годишен пациент. Интервенцията бе извършена съвместно от проф. Томас Холценбайн - ръководител на Клиниката по съдова хирургия към университетската болница в Залцбург, Австрия, и проф. д-р Веселин Петров, ръководител на Клиниката по съдова хирургия във варненската Университетска болница и екипа му.

Това е специфична и рядко извършвана процедура при увреждане на най-малките артерии на крайниците от диабетна ангиопатия, съпроводена от развитие на некрози и рани по диабетното стъпало. Операцията е предназначена за спасяване на застрашен от ампутация долен крайник и изисква високоспециализирана микросъдова хирургична техника и инструментариум, както и специална подготовка и голям хирургичен опит в това направление.
След приключване на интервенцията проф. Петров заяви, че новата процедура ще се използва и занапред в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна и при други пациенти, застрашени от ампутация на крака в следствие на заболяване. Това е тежка процедура, която продължава няколко часа, понякога трае 7-8 часа, допълни още проф. Петров. 

Проф. Томас Холценбайн е изтъкнат специалист от световна величина, който е специализирал в САЩ при най-добрите хирурзи в областта на съдовата хирургия. Работил е дълги години и в университетската клиника по съдова хирургия във Виена и се е специализирал в оперативна намеса при съдови усложнения на диабетноболни пациенти. В университетската болница в Залцбург се извършват по три такива операции седмично, а проф. Холценбайн е извършил над 1500 процедури.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).