Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С почистване на варненския плаж "Ветеран" ще бъде закрито уиндсърф предизвикателство
Автор: Екип Varna24.bg 11:42 / 20.09.2018Коментари (0)1755
На 23 септември сърф училище "Акаша“ и Surfrider Foundation Sofia организират почистване на плаж "Ветеран“, Варна. Инициаторите приканват да се включат всички варненци, но и всички останали, за които морето и плажът са ценност и милеят за чиста природа. Осигурени са чували и ръкавици, а от присъстващите се изисква само много настроение и ентусиазъм. Стартът е в 10:30 ч.

Акцията ще закрие предвидените за тази година активности за каузата "Черно море, свободно от пластмаса“, стартирали през юни с почистването на плаж "Перла“, Приморско. Централна част от програмата е случващото се в момента уиндсърф предизвикателство WIND2WIN, чийто успешен завършек ще бъде отбелязан именно с почистването във Варна.

За събитието на плаж "Ветеран“ са предвидени и много забавни активности – докато родителите се трудят усърдно на плажа, най-малките са добре дошли да се включат в безплатна графити работилница с графити артистите от 0511. Вечерта добре свършената работа ще бъде отпразнувана на терасата на Хале 3, наслаждавайки се на последните летни дни със сърф филми и свежа компания. Когато падне нощта, домакин ще бъде Yo-Ho-Hostel, подкрепящ за поредна година усилията на сърфистите.

Вече трети ден на ход е кулминацията на каузата "За Черно море, свободно от пластмаса“ -  първото по рода си морско предизвикателство WIND2WIN, в което Илияна Стоилова и Йоан Колев от Акаша си поставиха за цел да преминат с уиндсърф по море между най-северната и най-южната точка на българското Черноморие или общо около 300 км между Дуранкулак и Резово, движени единствено от силата на вятъра и човешкия дух.  

Докато двамата се придвижват по набелязаното трасе, ги придружава екип от морски биолози, които имат задачата да снемат проби, да наблюдават и локализират местата с плаващи морски отпадъци и да записват наблюденията си върху морските бозайници в Черно море. Така ще бъде оформена екологична картина на морската вода, която да послужи като отправна точка за вземането на мерки за справяне с проблема с пластмасовото замърсяване и привличане на обществено внимание.

От старта в Дуранкулак на 18 септември не липсваха перипетии за екипа на WIND2WIN – първоначално нестабилен вятър забави хода на сърфистите и те преодоляха първата дистанция до Варна за доста повече време от очакваното, а във втората отсечка от Варна до Обзор двигателят на основната придружаваща лодка отказа и се наложи да бъде изтеглена, а сърф тандемът остана сам напред.

Въпреки проблемите и вероятност авариралата лодка да не може да бъде заменена, Илияна и Йоан потеглиха сами напред  в най-тежкия участък от трасето – в района на Бургаския залив, който е много врязан навътре в сушата,  а това  налага прекосяването му отдалеч – директно от нос Емине към Созопол.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (398) 13%
Не се справи (581) 19%
Пълна трагедия (1619) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: