Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С почистване на варненския плаж "Ветеран" ще бъде закрито уиндсърф предизвикателство
Автор: Екип Varna24.bg 11:42 / 20.09.2018Коментари (0)1718
На 23 септември сърф училище "Акаша“ и Surfrider Foundation Sofia организират почистване на плаж "Ветеран“, Варна. Инициаторите приканват да се включат всички варненци, но и всички останали, за които морето и плажът са ценност и милеят за чиста природа. Осигурени са чували и ръкавици, а от присъстващите се изисква само много настроение и ентусиазъм. Стартът е в 10:30 ч.

Акцията ще закрие предвидените за тази година активности за каузата "Черно море, свободно от пластмаса“, стартирали през юни с почистването на плаж "Перла“, Приморско. Централна част от програмата е случващото се в момента уиндсърф предизвикателство WIND2WIN, чийто успешен завършек ще бъде отбелязан именно с почистването във Варна.

За събитието на плаж "Ветеран“ са предвидени и много забавни активности – докато родителите се трудят усърдно на плажа, най-малките са добре дошли да се включат в безплатна графити работилница с графити артистите от 0511. Вечерта добре свършената работа ще бъде отпразнувана на терасата на Хале 3, наслаждавайки се на последните летни дни със сърф филми и свежа компания. Когато падне нощта, домакин ще бъде Yo-Ho-Hostel, подкрепящ за поредна година усилията на сърфистите.

Вече трети ден на ход е кулминацията на каузата "За Черно море, свободно от пластмаса“ -  първото по рода си морско предизвикателство WIND2WIN, в което Илияна Стоилова и Йоан Колев от Акаша си поставиха за цел да преминат с уиндсърф по море между най-северната и най-южната точка на българското Черноморие или общо около 300 км между Дуранкулак и Резово, движени единствено от силата на вятъра и човешкия дух.  

Докато двамата се придвижват по набелязаното трасе, ги придружава екип от морски биолози, които имат задачата да снемат проби, да наблюдават и локализират местата с плаващи морски отпадъци и да записват наблюденията си върху морските бозайници в Черно море. Така ще бъде оформена екологична картина на морската вода, която да послужи като отправна точка за вземането на мерки за справяне с проблема с пластмасовото замърсяване и привличане на обществено внимание.

От старта в Дуранкулак на 18 септември не липсваха перипетии за екипа на WIND2WIN – първоначално нестабилен вятър забави хода на сърфистите и те преодоляха първата дистанция до Варна за доста повече време от очакваното, а във втората отсечка от Варна до Обзор двигателят на основната придружаваща лодка отказа и се наложи да бъде изтеглена, а сърф тандемът остана сам напред.

Въпреки проблемите и вероятност авариралата лодка да не може да бъде заменена, Илияна и Йоан потеглиха сами напред  в най-тежкия участък от трасето – в района на Бургаския залив, който е много врязан навътре в сушата,  а това  налага прекосяването му отдалеч – директно от нос Емине към Созопол.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: