С празнично шествие във Варна започва официалното честване на Деня на народните будители

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:59 / 01.11.2012
2063
С празнично шествие от 10 часа във Варна започва официалното честване на Деня на народните будители. Шествието ще започне от пл. "Независимост", ще премине по пешеходната част на булевардите "Княз Борис I" и "Сливница", за да завърши с полагане на цветя на Алеята на възрожденците в Морската градина.

На 1 ноември Парк-музей "Владислав Варненчик" ще отдаде почит на Петър Димков - родолюбец, добротворец, духовен учител и народен лечител, отдал целия си живот на хората.През целия ден в залата за временни изложби на музея ще бъдат показвани научно-популярни филми за Лечителя, както и едни от най-добрите презентации от кръглата маса посветена на 125-тата годишнина от рождението му, проведена през 2011-та година във Варна, предаде Дарик.

Първият филм ще бъде излъчен в 10, а последната прожекция ще е в 16 часа. Посетителите ще могат да разгледат и залата, посветена на полковник Петър Димков.

Изложба "Будителство и българска памет" ще бъде открита в 17 часа във фоайето пред зала "Пленарна" в общината. Съорганизатори на експозицията са читалище "Отец Паисий" и Фондация "Българска памет".

По случай Деня на народните будители и 250-тата годишнина от написването на История Славянобългарская, варненският Музей на Възраждането подреди изложба "В началото бе словото". В нея се показват ръкописни книги от богатия фонд на музея. Сред тях има ценни уникати - част от книга - псалтир от XIII век, писана върху пергамент (донесена е от Света гора през 1912 г. и дадена на Карел Шкорпил от Алеко Апостолски - машинист в Зографския манастир), Евангеллие на Данаил Етрополски от 1625 г. и други. Изложбата ще остане в музея един месец.

Денят на народните будители e посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили духовните ценности и морал на българската нация през вековете. За първи път се чества през 1909 г. в Пловдив. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен. Честването му се възстановява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.


Виж коментарите (0)

Още по темата (50):
01.11.2023 Георги Бърдаров: Голяма част от съвременните будители не желаят да афишират и да придобиват публичност
01.11.2023 "Българска история" в подкрепа на благородна кауза: Будителството не е отживелица
01.11.2023 Асен Александров: Или сме лицемерни, или сме превъзбудени, но в третото десетилетие на XXI век трябва да вземем важно решение
01.11.2023 Местят изложбата с ликовете на национални и варненски народни будители
01.11.2023 Иван Гранитски: Трябва ни едно разтърсване - като земетресение от девета степен по скалата на Рихтер
01.11.2023 Военни моряци се включиха в отбелязването на Деня на народните будители
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).