Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С пълна сила продължават нападките от професори срещу ректора на ТУ-Варна
Автор: Пламена Николова 09:21 / 06.10.2017Коментари (0)12666
© БНР
Проф. д-р Овид Фархи и проф. дтн. Николай Минчев изпратиха отворено писмо до академичните среди. Те продължават да искат оставката на ректора на ТУ-Варна Росен Василев. Ето какво зоват те:

Уважаеми колеги,

Настоящото писмо до Вас е сигнал за тревога, след като в последните месеци станахме свидетели на безпрецедентно потъпкване на морала в науката и опит да бъде дискредитиран авторитета на Технически университет-Варна. Повод за тревогата е защитата на дисертацията на ректора на ТУ-Варна Росен Василев, за присъждане на научната степен "Доктор на науките". 


След внимателно запознаване с автореферата, който е качен на сайта на ТУ-Варна, се установиха фактите, дадени в приложението към настоящото писмо. Оказа се, че практически цялата дисертация е преписана от различни източници. Освен това са налице две публикации, 100% преписани. На тази база подадохме сигнал до МОН. Министърът на образованието със своя заповед № РД09-4253/30.08.2017 г. назначи комисия от осем члена, начело с акад. Кендеров, която потвърди изнесените от нас сигнали. На основание на заключението на комисията, Министърът на образованието изпрати писмо с № 0414-76/07.09.2017г. до ТУ-Варна, в което ясно е казано "Следва процедурата да бъде спряна". Въпреки това, на 08.09.2017г. защитата се проведе и журито единодушно гласува присъждане на научната степен "Доктор на науките". 

Интересна подробност представлява фактът, че председател на журито е проф. Скулев, а дисертацията на Росен Василев е преписана от докторанти на Скулев, статия на Скулев и статия от съавтори на Скулев. Прави впечатление, че едни и същи хора са членове на научните журита на различните процедури, свързани със Скулев. 

По време на защитата не бе дадена възможност на единия от авторите на сигналите до МОН да се изкаже по дисертацията. Интересно е, че членовете на научното жури не проявиха интерес към фактите, уличаващи Росен Василев в плагиатство. Възниква въпросът защо?

А също и: Защо Ректорът, вместо да отговори с научни аргументи на отправените обвинения, ангажира да го защитават Ректорския съвет, Етичната комисия и други подчинени на него структури. Отговорността е лична - на автора на дисертацията и не следва той да ангажира институцията, която административно представлява.

Убедени сме, че в случая е налице груба злоупотреба с власт, при която се нарушава ЗРАСРБ и се компрометира цялата система, регламентираща присъждането на научните степени и заемане на академични длъжности. В случая се създава порочен модел, чийто автор е Ректора. Мултиплицирането му ще бъде катастрофално за ТУ-Варна. Поради тази причина призоваваме академичната общност да осъди действията на Росен Василев и да поиска оставката му като Ректор.

Систематизирайки фактите се вижда, че в случая е налице организирана група, извършваща генериране на "научна продукция" на Ректора и злоупотребявайки с власт, обосновава нейната "чистота", което е несъвместимо с ректорския пост, който заема Росен Василев.

След "успешната" си защита, Росен Василев, позовавайки се на някои несъвършенства на закона, обосновава законността на присъдената му научна степен. Освен законови норми има обаче и морал, който изключва такива действия, особено от ректор. Моралът е над всички закони. 

В заключение следва да отбележим някои парадоксални ефекти, произтичащи от ЗРАСРБ. Налице е доказано преписване на дисертация и жури, което не се интересува от този факт. Министърът практически няма правомощия да спре окончателно процедурата или да отмени решението на журито. Така, на практика, всеки недобросъвестен ректор може да извърши безнаказано престъпление с интелектуална собственост. Ако нарушителят не е на такъв пост, съответният ректор има право да го уволни (както това се случи с кандидат за професор в ТУ-София, преписал чужда статия). Ректорът-плагиат, обаче, остава безнаказан и скрит зад несъвършенставата на закона.

Затова призоваваме академичните среди за активна позиция срещу посегателствата върху морала в науката. Само оставаката на Росен Василев може да изчисти петното, което той хвърли върху ТУ-Варна и цялата система. 


Този случай е една демонстрация на несъвършенствата на нормативната уредба - ЗРАСРБ и ЗВО, поради което се обръщаме към компетентните органи за незабавна промяна, която би минимизирала такива негативни явления в науката.

Проф. д-р Овид Фархи, Ректор на ТУ-Варна 2007-2015г.

Проф. дтн. Николай Минчев DHC, функционален декан на ФД Докторанти 2004-2016 и ръководител на Център за развитие на академичния състав до 02.2017г.

 

Приложение към отвореното писмо до академичните среди.

Факти


1. Статията на Росен Василев:

Росен Василев. Изследване дизайна на дентални титанови импланти. сп. Механика на машините № 117, 2017г. 134-139стр.

е преписана от дисертацията на Тихомир Атанасов Доврамаджиев на тема: "Създаване на дизайн на остеоинтегруеми дентални импланти". Научен ръководител е проф. Христо Скулев. Дисертацията е защитена 2012г.

Съдържанието на статията е 100% преписано от четвърта глава на дисертацията на Доврамаджиев(стр. 97-112). Статията е под №10 в списъка на публикациите по дисертацията на Росен Василев и е включена в седма глава на дисертацията му, заедно с около 90 страници приложения от дисертацията на Доврамаджиев. В статията на Р. Василев не е цитирана дисертацията на Доврамаджиев.

2. Статията на Росен Василев:

Rosen Vasilev. Investigation of mechanical properties of nickelbase plasma coatings. Mechanics of mashines № 117, 2017, 140-144p..

е преписана от статията на проф. Скулев от 2005г.: H. Skulev, S. Malinov, W. Sha, P.A.M. Basher, Microstructural and mechanical properties of nickel-base plasma sprayed coatings an steel and cast iron substrates, Surface & coatings technology. Elsevier, 2005, 177-184p.

Съдържанието на статията на Р. Василев е 100% преписано от статията на Скулев и съавтори.

Статията на Р. Василев е под №11 в списъка с публикации по дисертацята. В статията на Р. Василев не е цитирана статията на Скулев и съавтори.

3. Шеста глава от дисертацията на Р. Василев е преписана от книгата:

Wei Sha and Savko Malinov " Titanium alloys: modelling of microstructure, properties and applications, CRC Press, Boca Raton, Boston, New York, Washington DC. 515-530p.

Съдържанието на шеста глава от автореферата на Р. Василев е 100% преписано от посочената по-горе книга, а книгата не е цитирана.

4. Втора, трета, четвърта и пета глава от дисертацията на Р. Василев са преписани от дисертацията на Ивайло Йорданов Неделчев на тема: "Изследване ефективността на плазмотрон с вихрова стабилизация на дъгата в процеса плазмено-прахово напластяване", защитена 2015г. В случая не става дума за ползване на резултати и надграждане над тях, а за буквално преписване на цялата дисертация на И. Неделчев. Научни ръководители на докторанта Ивайло Неделчев са проф. Христо Скулев и проф. Росен Василев. Това обаче не означава, че цялата дисертация на Неделчев може да бъде вградена в дисертацията на проф. Василев. Тя е вградена и в дисертацията на проф. Скулев защитена през 2017г. Съгласно чл. 12 от ЗРАСРБ " Дисертационен труд за "доктор на науките" не може да повтаря буквално темата и значителна част от съдържанието на представения за придобиване на ОНС"доктор".




Още по темата: общо новини по темата: 12
05.10.2021 »
03.05.2019 »
25.02.2019 »
14.11.2018 »
09.11.2018 »
09.11.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: