Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С пълни зали и допълнителни събития преминаха дните на "Варна Лит" 2021
Автор: Екип Varna24.bg 13:34 / 07.06.2021Коментари (0)1164
Понякога не е нужно да притежаваш суперсили, за да надвиеш предизвикателствата по пътя. Понякога е нужно просто да знаеш, че ти можеш да си един от онези "Герои сега“.

Под този слоган преминаха и четирите дни на "Варна Лит“ 2021. Магични дни, в които морската столица се превърна в пристан за думи, светове и герои.

С много въшни събития и срещи в класните стаи, (а дори в детска градина) най-цветният фестивал отпразнува триумфа на човечността, личната ангажираност и литературата над предизвикателствата, на които пандемията от COVID-19 подложи XXI век, както и над непредсказуемото време.

Отворените събития за публика бяха връчването на наградата "Позиция“ на писателя и практикуващ лекар Людмил Станев, срещата с неповторимите Здравка Евтимова, Виктория Бешлийска, Мария Касимова – Моасе и с водещ Георги Тошев, разговорът между Захари Карабашлиев и Георги Господинов с журналиста Георги Милков, награждаването на отличените ученици в литературния конкурс "Герои сега“, цветните творчески работилници с Нуша Роянова и Свилен Димитров, дискусията с детските вълшебници на думите Катя Антонова, Нуша Роянова, Вера Асенова, представянето на стихосбирката на младия варненец Александър Габровски, акустичният мини-концерт и представяне на автобиографичната книга на обичаният  Стефан Вълдобрев, щурият купон на плажа с любимците на децата "МАРГАРИТКА“, кино на открито с "Човек на име Уве“, както и обаятелният разказ за трима от най-знаменитите ни актьори с великолепния Георги Тошев.

Освен тях обаче магията на думите и делата на тези изключителни писатели, актьори, изпълнители, журналисти и художници, оживя и в класните стаи по време на затворените срещи за ученици.

Благодарение на техните неуморни учители, директори и библиотекари, учениците успяха да се срещнат и да поговорят със своите герои и да зададат своите въпроси, да споделят своите притеснения и най-смели мечти.

Думите, книгите, театърът, киното, животът и младите – това бяха част от темите, дискутирани с популярния български актьор Иван Бърнев в срещата му с театрална трупа "Сцена Арт Студио", където младежите представиха откъс от пиесата "Маските се стичат“ по мотиви от разкази на Даниела Викторова. Актьорът се срещна и с ДТА "Питър Пан“, където срещата премина в дискусия и импровизации.

Журналистът и водещ Георги Милков пък се срещна с  младите журналисти от медия "Youth Street Varna“ и запалените пътешественици в Социалната чайна, а Захари Карабашлиев и Мария Касимова-Моасе поведоха децата по пътя към създаване на художествен и нехудожествения текст по време на Работилницата по творческо писане.

Мария Касимова-Моасе  сподели: "Дадох си сметка, че може би за тези деца такива като мен са точно хора с ключове за разни врати. И най-готиното и най-смисленото е да ги научим да си направят своите си врати и да не се мотаят много-много пред чуждите. В този смисъл май се усетих като писател именно, защото разбрах най-после коя е моята врата.“

Слънцето в първите дни на фестивала беше скрито от гъсти облаци но залите да бяха препълнени, а времето – недостатъчно. В последният ден обаче  небето се проясни и слънцето изгря с цялото си лятно величие. Целият екип на "Варна Лит“ 2021 се надява, че сме успяли да разпалим жаждата на всички участници, посетители и партньори за думи, светове и знания. Заедно можем всичко. Беше незабравим празник! До следващото издание!

 

 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: