Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С рибарско корабче и атракции WWF отбеляза "Есетровата луна“ във Варна
Автор: Пламена Николова 10:00 / 16.08.2019Коментари (0)1162
©
Стотици хора се събраха в Морската градина във Варна, за да празнуват заедно с природозащитниците от WWF България. 

 

Освен с ярко оранжевия си цвят и със своето романтично сияние, августувското пълнолуние се свързва и с още един любопитен детайл. Става въпрос за старо индианско предание, което гласи, че по това време от годината цели пасажи от есетрови риби сами влизали в мрежите на рибарите. По тази причина те нарекли пълнолунието "Есетрова луна“. По традиция WWF България отбелязва с празненства и атракции в нощта, посветена на есетрите. Оцелели от времето на динозаврите, днес тези величествени създания са сред най-застрашените риби на планетата. Интересен факт е, че в долното течение на река Дунав и в северозападната част на Черно море са се запазили последните жизнеспособни размножаващи се популации на четири вида естери в Европейския съюз.

 

За да отбележи "Есетровата луна“ и да разкаже повече за тези изумителни риби, екип на WWF гостува във Варна. Природозащитниците представиха истинско рибарско корабче, плавало някога по Дунав, а днес оборудвано с образователни игри и екрани с видеа, даващи съвети за устойчиво потребление на риба и морски дарове. Корабчето е част от инициативата на природозащитната организация за опазване на живота в океана и поминъка на хората, разчитащи на риболова.

 

Стотици хора – деца и родители се включиха в празненствата по случай "Есетровата луна“. Вечерта премина със солидна порция атракции и занимателни игри, включително и за най-малките. "Гвоздеят на програмата“ беше надуваем макет на петметрова есетра, която бързо се превърна в любимец на посетителите на Морската градина. Всички желаещи получиха на място и първия по рода си наръчник за устойчива консумация на морска храна – Рибен буквар 2.0, издаден от WWF.

 

Какво заплашва океана и рибарите?

 

За да задоволим глада си от морска храна, днес вадим от океаните повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. Към момента 33 % от рибните запаси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 3 милиарда души разчитат на рибата като основен източник на протеини. Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи пряко зависят от рибата. Стигнали сме до момент, в който морските екосистеми и много местни общности, се намират пред сериозна опасност.

 

"Във времена на климатични промени, увеличаващо се световно население, както и при нарастване търсенето на риба и морски дарове, преминаването към устойчиво производство и консумация е задължително. Само по този начин рибата ще остане ценен източник на храна и доходи и за в бъдеще“, призовава ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

 

Какво можем да направим като потребители?

 

Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. За последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави ролята на европейските потребители изключително важна. Не е нужно да изключваме рибата и морските дарове от седмичното си меню. Важно е обаче да избираме сертифицирани продукти, уловени или отгледани съобразно екологичните стандарти, гарантиращи опазването на рибните ресурси и хората, зависещи от тях.

Природозащитният екип остава във Варна и през почивните дни. Ако искате да научите повече по темата, потърсете корабчето на WWF на Аспаруховия плаж в събота и неделя между 10:00 и 17:00 часа.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: