Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С рибарско корабче и други атракции WWF отбелязва Есетровата луна във Варна
Автор: Пламена Николова 10:05 / 14.08.2019Коментари (2)1541
©
Рибарско корабче, плавало някога по Дунав, а днес оборудвано с образователни игри и екрани с тематични видеа, ще гостува във Варна. То е част от инициативата на природозащитната организация WWF за опазване на живота в океана и поминъка на хората, разчитащи на риболова.

На 15 август корабчето, което е част от мащабна европейска кампания, ще "акостира“ до Аквариума в Морската градина. Задено с празника на града всички заедно ще отбележим и Есетровата луна. А на 17 и 18 август ще се присъединим към "Фестивала на хвърчилата“ на Аспаруховия плаж, където ще Ви очакваме със солидна порция атракции и занимателни игри за най-малките. Посетителите ще получат на място и първия по рода си наръчник за устойчива консумация на морска храна – Рибен буквар 2.0, издаден от WWF.

Какво представлява Есетровата луна? Древна индианска легенда гласи, че по време на августовското пълнолуние големи есетрови риби сякаш сами скачали в мрежите на рибарите. Именно затова те го нарекли "Есетрова луна“. По традиция WWF България отбелязва нощта, посветена на есетрите. Запазили се до наши дни още от времето на динозаврите, днес тези величествени създания са на ръба на оцеляването, а рибарските мрежи остават празни.

За съжаление, есетрите са сред най-застрашените риби в света. В миналото те са стигали в близост до изворите на Дунав за да хвърлят хайвера си. От началото на века обаче се забелязва катастрофален спад в числеността на популациите им. Именно в долното течение на реката и в северозападната част на Черно море днес са останали единствените жизнеспособни размножаващи се популации на четири вида есетри в Европейския съюз.

Какво всъщност заплашва океана и рибарите? Трудно би било да си представим своя хранителен режим без риба, а световното търсене продължава да нараства. За да задоволим глада си за морска храна, днес вадим от океаните повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. Стигнали сме до момент, в който морските екосистеми и много местни общности, особено в развиващите се държави, са изложени на риск.

Към момента 33 % от рибните запаси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 3 милиарда души разчитат на рибата като основен източник на протеини. Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи пряко зависят от рибата. Повечето от тези хора живеят в развиващите се страни.

Какво се случва с рибата? Свръхуловът е втората най-голяма заплаха за океаните след климатичните промени. А двете заедно могат значително да намалят производителността на риболовната индустрия като оставят без риба Южното полукълбо. Но докато гладът и бедността на планетата продължават да нарастват, рибата ще бъде от изключително важно значение като източник на храна с висококачествен протеин за хората от развиващите се държави.

По тази причина не бива да позволяваме тя да бъде унищожена. "Във времена на климатични промени, увеличаващо се световно население, както и при нарастване търсенето на риба и морски дарове, преминаването към устойчиво производство и консумация е задължително. Само по този начин рибата ще остане ценен източник на храна и доходи и за в бъдеще“, казва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Какво можем да направим? Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. За последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. Европейският съюз е най- големият пазар на морска храна на планетата, а повече от половината от вноса идва от развиващите се страни. Това прави ролята на европейските потребители много важна. Не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да избираме морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях.

Заповядайте на 15 август между 15:00 и 19:00 часа в Морската градина до Аквариума, както и на 17 и 18 август – на Аспаруховия плаж. През почивните дни ще бъдем на Ваше разположение от 10:00 до 17:00 часа, съобщават организаторите.

Повече за кампанията "Риба и за в бъдеще“ можете да научите на http://riba.wwf.bg/








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.08.2019 г.
0
 
 
Тия са протежета на чуджите икономически интереси и саботират българския бизнес непрекъснато.
Aнонимен
на 15.08.2019 г.
0
 
 
WWF у нас специално се ръководят от жената на Тома Белев, който е начело на зелената мафия у нас.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1600) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: