Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
СОК "Камчия“ посреща инструктора на Юрий Гагарин
Автор: Екип Varna24.bg 14:11 / 19.07.2016Коментари (0)1090
©
Йосиф Викторович Давидов - инструктор на първия човек, полетял в космоса - Юрий Гагарин и на Първия отряд космонавти в историята на човечеството, пристига в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". Йосиф Викторович е подготвил 94 от 116-те руски космонавти за оцеляване в екстремни условия в пилотирани космически полети. Великият академик ще бъде в "Камчия" за откриването на юбилейната лагерна смяна "Космосът и ние", посветена на 55-годишнината от полета на първия човек в Космоса, която ще се проведе в комплекса от 1 до 14 август.

За да се срещнат с децата пристигат космонавтът Павел Виноградов - участвал в космически мисии "Союз ТМ-26", Союз ТМА - 8" и Експедиция 13, Георги Иванов - първият български космонавт, Берталан Фаркаш - летец-космонавт от Унгария, Думитру Прунариу - летец-космонавт от Румъния. Покани са изпратени и до вторият българин, полетял в Космоса Александър Александров, до руските космонавти Юрий Батурин, Юрий Лончаков, Валерий Корзун, Александър Лазуткин и Владимир Ремек от Чехия, а също и до проф. Борис Бонев - Президент на българската аерокосмическа агенция, проф. Петър Гецов - директор на Института за космически изследвания към БАН, доц. Таня Иванава и доц. Йорданка Семкова от ИКИТ-БАН. Очаква се по време на юбилейната лагерна смяна да пристигне и Светлана Капанина - седемкратен абсолютен световен шампион по висш пилотаж, заслужил майстор на спорта и заслужил треньор на Русия.

Децата - участници в звездната смяна "Космосът и ние" ще преминат през практическа и теоретична подготовка в Авиокосмическия център с Планетариум на СОК "Камчия" и в единствения в България аналог на спускаемия космически апарат "СОЮЗ - ТМА", който е и тренажор.

Подобно на истинските космически екипажи, те ще бъдат разделени на групи по трима, като всяка от тях ще избере своя позивна за връзка със Земята. В началото децата ще наблюдават стиковка на космическия кораб с Международната космическа станция в автоматичен режим, а през следващите дни ще упражняват сближаване и скачване в ръчен режим. Ще бъде симулирана и ситуация за приводняване на капсулата в екстремни условия. В края на смяната ще се проведе практическо състезание между екипажите, като тези, които покажат най-добри резултати, ще получат награди.

В учебната обсерватория на комплекса децата ще направят и вечерни наблюдения на астрономически обекти с телескопа, който е с диаметър на огледалото 35,5 см.

Младите космонавти ще участват и в серия лекции и беседи, които ще водят светила в науката, в авиацията и в космонавтиката и лично световноизвестни космонавти. Децата ще научат историята на пилотираните полети, как става подборът на космонавти, през какви изследвания и подготовка преминават кандидатите, ще чуят истории, които ще запомнят за цял живот.

На лагерен огън, под звездите на Камчия, всички участници в смяна ще получат сертификати за участие в начален курс "Млад космонавт".

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Дом "Младост" с нов собственик
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: