СОК "Камчия“ посреща инструктора на Юрий Гагарин

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:11 / 19.07.2016
1104
Йосиф Викторович Давидов - инструктор на първия човек, полетял в космоса - Юрий Гагарин и на Първия отряд космонавти в историята на човечеството, пристига в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". Йосиф Викторович е подготвил 94 от 116-те руски космонавти за оцеляване в екстремни условия в пилотирани космически полети. Великият академик ще бъде в "Камчия" за откриването на юбилейната лагерна смяна "Космосът и ние", посветена на 55-годишнината от полета на първия човек в Космоса, която ще се проведе в комплекса от 1 до 14 август.

За да се срещнат с децата пристигат космонавтът Павел Виноградов - участвал в космически мисии "Союз ТМ-26", Союз ТМА - 8" и Експедиция 13, Георги Иванов - първият български космонавт, Берталан Фаркаш - летец-космонавт от Унгария, Думитру Прунариу - летец-космонавт от Румъния. Покани са изпратени и до вторият българин, полетял в Космоса Александър Александров, до руските космонавти Юрий Батурин, Юрий Лончаков, Валерий Корзун, Александър Лазуткин и Владимир Ремек от Чехия, а също и до проф. Борис Бонев - Президент на българската аерокосмическа агенция, проф. Петър Гецов - директор на Института за космически изследвания към БАН, доц. Таня Иванава и доц. Йорданка Семкова от ИКИТ-БАН. Очаква се по време на юбилейната лагерна смяна да пристигне и Светлана Капанина - седемкратен абсолютен световен шампион по висш пилотаж, заслужил майстор на спорта и заслужил треньор на Русия.

Децата - участници в звездната смяна "Космосът и ние" ще преминат през практическа и теоретична подготовка в Авиокосмическия център с Планетариум на СОК "Камчия" и в единствения в България аналог на спускаемия космически апарат "СОЮЗ - ТМА", който е и тренажор.

Подобно на истинските космически екипажи, те ще бъдат разделени на групи по трима, като всяка от тях ще избере своя позивна за връзка със Земята. В началото децата ще наблюдават стиковка на космическия кораб с Международната космическа станция в автоматичен режим, а през следващите дни ще упражняват сближаване и скачване в ръчен режим. Ще бъде симулирана и ситуация за приводняване на капсулата в екстремни условия. В края на смяната ще се проведе практическо състезание между екипажите, като тези, които покажат най-добри резултати, ще получат награди.

В учебната обсерватория на комплекса децата ще направят и вечерни наблюдения на астрономически обекти с телескопа, който е с диаметър на огледалото 35,5 см.

Младите космонавти ще участват и в серия лекции и беседи, които ще водят светила в науката, в авиацията и в космонавтиката и лично световноизвестни космонавти. Децата ще научат историята на пилотираните полети, как става подборът на космонавти, през какви изследвания и подготовка преминават кандидатите, ще чуят истории, които ще запомнят за цял живот.

На лагерен огън, под звездите на Камчия, всички участници в смяна ще получат сертификати за участие в начален курс "Млад космонавт".

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).